Luchtfoto strand Nulde en omgeving.
Luchtfoto strand Nulde en omgeving.

Raad voert geen quickscan uit voor komst bedrijventerrein langs de A28 bij Nulde en zet haast achter komst Henslare

31 mei 2023 om 10:40 Politiek

PUTTEN Er komt geen quickscan of de locatie Nulde bij rijksweg A28 al dan niet geschikt is voor de aanleg van een bedrijventerrein. Om zo’n onderzoek werd gevraagd door Herman Luitjes (Wij Putten), maar hij kreeg daarvoor niet de handen op elkaar van wethouder Ewoud ‘t Jong en de andere fracties.

De aanleg van een bedrijventerrein kwam ter sprake tijdens de behandeling van de economische visie tot 2040. Deze werd unaniem door de raad aanvaard. Volgens ‘t Jong is de discussie over een bedrijventerrein bij Nulde al zo’n tien jaar geleden gevoerd en daarna nog eens dunnetjes overgedaan tijdens de gesprekken rond de omgevingsvisie. Hij wil die discussie dan op dit moment ook niet opnieuw voeren.

VAART

Wat de wethouder betreft, is het zaak vaart te zetten achter de realisering van het bedrijventerrein Henslare. Volgens hem is Nulde vooral een recreatiegebied en niet bestemd als bedrijventerrein. Voor een quickscan is ook geen geld gereserveerd, waardoor hiervoor een opdracht door de raad moet worden verstrekt. De overige partijen zagen daarin, zo bleek uit hun stilzwijgen, geen noodzaak.

De gedachte was Luitjes ingegeven omdat hij veel mensen hoort zeggen dat Henslare niet nodig is en dat bij Nulde voldoende ruimte is voor een bedrijventerrein dat goed bereikbaar is. Al hoort hij ook tegenstanders die vinden dat Nulde een natuurgebied moet blijven. Hij wil met een quickscan opmerkingen vanuit de samenleving kunnen pareren.

DISCUSSIE

De voornaamste discussie bij de behandeling van de economische visie werd ingeluid door het standpunt van Teun Jan van Ooijen (ChristenUnie), die vindt dat Putten vooral een woon- en recreatiegemeente moet blijven. Daarmee komt extra werkgelegenheid voor hem niet op de eerste plaats.

Albert de Bruin (VVD) geeft aan dat het bedrijfsleven al lang roept dat in Putten gebrek aan voldoende ruimte is om uit te breiden. En vindt dat de gemeente daarvoor ook de benodigde faciliteiten moet bieden. ,,En dan praten we niet over honderd hectare, Met de uitspraak een woongemeente te willen blijven, geven we geen signaal af waarop de Puttense ondernemers zitten te wachten. Die klagen al jaren steen en been en we zien bedrijven ook vertrekken naar onder andere Harderwijk en omstreken.” 

STEUN

De VVD’er krijgt steun van Wim van de Kooi (CDA). Die vindt ook dat voldaan moet worden aan de vraag naar meer bedrijventerrein. Wethouder ‘t Jong geeft aan dat onderzocht wordt of na Henslare nog meer behoefte is aan extra bedrijventerreinen en of deze dan drie, zeven of tien hectare groot moeten zijn. Blijkt die behoefte er te zijn, dan is hij bereid daarmee ook slagvaardig aan de gang te gaan. Waar Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) vindt dat bedrijven de Puttense maat kunnen ontgroeien moeten uitwijken naar andere gemeenten.

Aandacht wordt verder gevraagd voor de aanpak van de leegstand van panden in het centrum. Daarover vinden gesprekken plaats.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie