Janet van Winkoop is samen met haar familie houder van een nertsenboerderij. Het nieuws over de mogelijk preventieve ruiming sloeg daar in als een bom. ,,Voor ons zijn de nertsen ons levenswerk. Het zou verschrikkelijk zijn als dat over een maand voorbij is." Voor haar voelen de dieren als familie. ,,We hopen zo dat ze het virus niet krijgen. Voor de dieren is dat natuurlijk ook absoluut niet fijn. Het overkomt je gewoon."

Nertsenhouder Arthur Jansen sluit zich daar volledig bij aan. ,,Deze maanden hebben we een onzeker bestaan. Ik weet vandaag niet of ik morgen nog nertsen heb. Het is hartstikke spannend." 

VOORKOMEN Beide bedrijven hebben speciale hygiënische protocollen. Van Winkoop: ,,We werken bijna net als in het ziekenhuis. Dat betekent dat we een haarnetje dragen, een mondkapje op hebben, veel ontsmetten en dat niemand de stal inkomt die daar niet hoeft te zijn." Jansen: ,,We houden ons heel strikt aan dat protocol. Ik vind dat ook heel belangrijk. Mocht er soms wel corona in de stal komen, dan kunnen we in ieder geval zeggen dat we er alles aan gedaan hebben om dat te voorkomen." 

Ook benadrukt hij dat het coronavirus tot nu toe alleen bij nertsenhouderijen in Brabant is vastgesteld. Echter biedt dat geen garanties voor de toekomst. ,,Die fokkers hebben natuurlijk ook hun stinkende best gedaan om het virus buiten de deur te houden. Het is alleen niet gelukt." 

REGELING Mochten de bedrijven inderdaad in augustus preventief geruimd worden, dan kan dat het einde betekenen van de nertsenhouderij in Nederland. Er komt dan een volgens het ministerie een royale stopregeling. Toch is dat voor de Puttense boeren niet per se een oplossing. ,,Liever maken we daar nog niet gebruik van", geeft Van Winkoop aan. ,,We weten verder ook nog niks. Het is dus afwachten." 

,,Het vak is hartstikke mooi", zegt Jansen, ,,maar als het aanbod echt zo royaal is als de minister beweerd, dan is dat het overwegen waard. Ik moet dan goed en scherp gaan kijken samen met de boekhouder of het interessant is. Er moet natuurlijk wel brood op de plank komen. Eigenlijk wil ik hiermee wel tot 2024 doorgaan." Vanaf dan zijn nertsenhouderijen in Nederland verboden. 

OVERVALLEN Naast de nerstenhouderijen zit er in Putten nog een bedrijf dat gedupeerd raakt als de plannen worden doorgezet. De Coöperatieve Pelsdierenfokkers Centrale Flevo, die gevestigd zit aan de Nijverheidsweg op industriegebied Keizerswoert in Putten, is gespecialiseerd in het produceren van nertsenvoer. Directeur Willem van Veldhuisen werd naar eigen zeggen totaal overvallen met het nieuws dat alle nertsen in Nederland in augustus mogelijk worden afgemaakt. 

,,We zijn hier niet zo blij mee”, vertelt hij. ,,Als de bakker brood bakt en niemand mag meer brood eten, dan houd je een hoop meel over. Wij hebben contracten voor de grondstoffen van het voer al voor de rest van het jaar vaststaan. Valt onze Nederlandse afzetmarkt weg, dan zitten we wel met een probleem. Gelukkig produceren we ook voer voor verschillende bedrijven in Polen. Dat blijft voorlopig nog wel, al moet het stoppen in Nederland natuurlijk niet onderschat worden.” 

Toch is het probleem niet zo groot dat er ook een naderend faillissement of banenverlies aankomt. ,,Nee, verre van”, benadrukt de directeur van Flevo. ,,Het zit er natuurlijk al een tijdje aan te komen dat nertsenhouderijen gaan stoppen. We hebben ons dan ook al goed voorbereid op de toekomst, bijvoorbeeld met het invriezen en opslaan van humaan voedsel.” Recent werd daar nog een nieuwe vrieshal voor in gebruik genomen. ,,Maar dat het in Nederland al over een maand kan stoppen, dat is wel even slikken."