Wijngaard Telgt is in 2005 'gesticht' door Jan van der Ham en zijn vrouw Hennie. ,,Ik ben agrarisch adviseur', vertelt hij. ,,Ik verkoop gezondheidsbevorderende middelen voor gewassen. Het doel daarvan is dat gewassen beter gaan groeien en dat er dus een betere opbrengst is. Er kwam een moment dat ik naar mijn schoonvader moest. Hij had een kennis die druivenplanten had, die wel wat beter mochten gaan groeien. Hij heeft mij toen zo enthousiast gemaakt over de druiventeelt dat ik dacht: dat wil ik ook. Tja", lacht hij, ,,zo is het eigenlijk begonnen." 

De wijngaard is in de jaren die volgden uitgegroeid tot ongeveer drieduizend stokken. ,,Zo noem je dat ten minste", legt Van der Ham uit. ,,De druivensoorten Regent, Johanniter, Pinotin, Cabernet Blanc en Rondo staan bij ons." 

'PAUZEREN' Voor Van der Ham is de druiventeelt een manier van leven geworden. ,,Alles draait bij ons om de wijn", vertelt hij. ,,Ik kan al geen week meer weg. Als ik met mijn gezin op vakantie wil, dan doen we dat in december. Dan kunnen we even 'pauzeren'. Begrijp mij overigens niet verkeerd hoor, ik vind dat helemaal niet erg." 

GELD OVER De wijngaard geeft in de zomer rondleidingen en uitgebreide proeverijen. ,,We vertellen dan over alle ins en outs over de druiven en wijn. Ook laten we het complete 'maakproces' van wijn zien. Daar zijn we heel open over." Op het hoogtepunt van de coronacrisis was daar niet veel animo voor, maar nu is het drukker dan ooit, vertelt Van der Ham. ,,Dat komt voornamelijk door het feit dat iedereen nu in eigen land op vakantie gaat. Ook denk ik dat mensen meer geld 'over' hebben voor dingen in eigen land. Dat is voor ons natuurlijk hartstikke leuk." 

De rondleidingen worden vanaf zes personen gegeven. ,,Daar komen vriendengroepen, families en bijvoorbeeld vrijgezellenfeesten op af". zegt hij. ,,Die verscheidenheid spreekt mij wel aan." Daarnaast is de wijnplantage op zaterdag voor iedereen geopend. ,,Geïnteresseerden kunnen dan zo aan komen waaien", zegt Van der Ham daarover. ,,Er zijn dan mini-proeverijtjes. Men kan dan zelf wijnen proeven in de wijngaard. Dat is heel gezellig en leuk. Ook geven we graag tekst en uitleg." 

Voor het coronavirus hoeven bezoekers in de wijngaard niet bang te zijn. ,,We hebben gelukkig ruimte genoeg."