Makelaar Herwin Kieft van Het Geldersch Huys ziet dat de markt zeker nog doorloopt. Vooral starterswoningen gaan volgens hem nog steeds als zoete broodjes over de toonbank. ,,Vraag en aanbod wordt goed opgepakt.” Wel merkt hij dat woningkopers beter nadenken voordat ze een bezichtiging doen. ,,Kijken om het kijken, dat zien we nu niet meer.” Ook probeert hij woningzoekers tegemoet te komen, door bijvoorbeeld virtueel door een huis te gaan. ,,We videobellen dan woningzoekers. Een eerste indruk kunnen we dan geven. Een gevoel overbrengen helaas niet.” 

Volgens hem is het belangrijk de markt nu in beweging te houden. Stort de woningmarkt in, dan vallen er veel bedrijven mee. ,,Denk aan taxateurs, interieurstylisten, verhuizers, notarissen en bijvoorbeeld schilders; het hangt allemaal samen.”  

Eigenlijk is er geen beter moment om te gaan kopenSCHAARS Daar is makelaar Heleen van den Brink het mee eens. Volgens haar loopt de markt net als voorheen. ,,Woningen zijn schaars. Als er een huis voorbijkomt dat men wil kopen, dan gebeurt dat echt wel. We moeten niet te veel bezig zijn met alle negatieve berichten omtrent de coronacrisis. De banken werken nu mee, de rente is hartstikke laag. Eigenlijk is er geen beter moment om te gaan kopen”, lacht ze. ,,Mensen moeten zich niet gek laten maken.” 

,,Het is net zoals kleren”, gaat ze verder. ,,Die heb je toch ook nodig? Waarom zou dat niet zo werken met een huis? Ik heb in de veertig jaar dat ik nu in de makelarij zit verschillende crisissen meegemaakt. Toen waren er vooral bepaalde groepen die daaronder leden. Nu heeft iedereen er last van. Dat is het verschil. Geïnteresseerden die wat willen kopen, die bellen gewoon. En als het bevalt dan gaan ze ook kijken. Dat moeten we ook hebben. Anders zit de hele markt straks op slot.” 

VERKOUDEN Beide makelaardijen hebben voorzorgsmaatregelen getroffen voor hun personeel en regels opgesteld met betrekking tot de bezichtigingen. ,,We houden ons aan de maatregelen van het RIVM”, aldus Van den Brink. ,,Bezichtigingen vinden plaats met niet meer dan twee personen en niemand mag verkouden zijn. Ook de verkopende partij niet.” Hetzelfde geldt voor Kieft. ,,Het kan dus voorkomen dat starters hun pa en ma meenemen naar de bezichtiging. Dan loop ik gewoon twee keer een rondje. We moeten nu creatief zijn en dat gaat lukken!” 

Door Rik Bronkhorst