Jammer van de omzet, maar we hebben wat vet op de botten

[VET OP DE BOTTEN] ,,Het is een treurige zaak”, vindt collega Gert van Beek van Verkeersschool Gert van Beek. ,,Jammer van de omzet, maar we hebben wat vet op de botten.” Hij kan de maatregelen van het kabinet goed begrijpen. ,,We willen geen risico lopen. We zijn op 16 maart ook gelijk gestopt met het aanbieden van rijlessen. Jammer, maar gezondheid gaat boven alles.” 

Daar is rijschoolhouder Arie van de Kamp van Rijschool Van de Kamp het mee eens. Ook hij zit nu al een aantal weken thuis. ,,Ik heb gelijk toen er mogelijk sprake was van corona in Nederland desinfectant in huis gehaald, om de lesauto na elke rijles compleet schoon te maken. Ik moet er niet aan denken dat een leerling door mijn schuld risico op besmetting loopt.” 

[THEORIELES] Hij slijt de dagen nu door klusjes in en rond huis te doen. ,,Best lastig, het liefst ben ik namelijk lekker aan het rijden met mijn leerlingen, maar dat gaat nu dus niet.” Van Beek van maakt ook van de nood een deugd en werkt op dit moment achterstallige administratie weg en maakt instructiekaarten in orde. Ook helpen de rijschoolhouders leerlingen voor en achter de schermen nog met hun theorieles en houden ze intensief contact. ,,Dat is belangrijk”, zegt Van de Kamp. ,,Zij kunnen immers ook niks aan deze situatie doen.”

Rijschool Roordink gooit het over een andere boeg met haar leerlingen. Eigenaar Pieter Roordink, zoon van oprichters Jan en Corry Roordink, heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een virtual reality bril, waarmee leerlingen thuis extra inzicht in het rijproces kunnen krijgen. Door de coronacrisis is de ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. ,,Met de bril kunnen we situaties nabootsen die leerlingen normaal gesproken niet snel tegenkomen tijdens de rijles”, vertelt hij. Als voorbeeld noemt Roordink een bal die op de weg stuitert. Vaak komt daar een kind achteraan, zo is in ieder geval de gedachte. ,,Remmen dus”, lacht hij.De bril is echt een uitkomst nu iedereen thuis zit en niet verder kan met de les

[ANTICIPEREN] Om leerlingen toch goed op dat soort situaties voor te bereiden, is de bril ontwikkeld. De rijschool kan zelf ook meekijken en zien hoe de leerling op zo’n dergelijke situatie reageert. ,,En daarop kunnen we anticiperen in bijvoorbeeld de echte rijles”, legt hij uit. Eerst was de bril alleen beschikbaar voor leerlingen van de eigen rijschool. Met hulp van de BOVAG is de bril nu landelijk beschikbaar voor rijscholen die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie. Een kroon op het werk van Roordink. ,,En ik denk echt een uitkomst nu iedereen thuis zit en niet verder kan met de les.” 

Het is nu de vraag tot wanneer de rijscholen de autodeur dicht moeten houden. Hoe langer, hoe slechter dat voor de rijschool-leerling is, zo stellen de drie rijschoolhouders. De leerling gaat er door deze periode op achteruit. ,,Sommige cursisten zullen echt diep gaan terugvallen”, verwacht Van de Kamp. ,,Rijden moet je bijhouden. Zo simpel is het.” Van de Beek: ,,Misschien dat sommigen nog stiekem met hun vader of moeder achteraf een rondje gaan rijden, al kan ik dat natuurlijk niet aanbevelen”, lacht hij. 

Door Rik Bronkhorst