,,Ik had oorspronkelijk drie bruiloften in april en mei. Die zijn helaas verplaatst”, zegt Kiks. ,,Sommige stellen kiezen er nu voor om voor de wet op het gemeentehuis te trouwen. Daar mogen dertig personen bij zijn. Zij houden dan later het feest. Er zijn ook stellen die kiezen voor een volledige verplaatsing. Bijvoorbeeld tot het najaar of zelfs met een heel jaar.” 

GEPUZZEL Het afzeggen en even omboeken van een bruiloft is niet gemakkelijk en even leuk, benadrukt ze. ,,Je zit namelijk met heel veel leveranciers. Vaak ligt dat getal rond de twintig. Zij moeten ook allemaal maar kunnen op de andere datum. Er staan dan ook andere stellen op de planning. Het is best een gepuzzel.” 

Stellen waren in tranen omdat hun dag niet door kon gaanDaarnaast is er nog de emotionele waarde die aan trouwen hangt. ,,Ik heb stellen aan de telefoon gehad die echt in tranen waren omdat hun dag niet door kon gaan. Volkomen begrijpelijk. Je leeft echt naar zo’n moment toe. Hoe jammer is het als het dan niet doorgaat?” Toch is begrip ook iets dat overheerst. ,,Ik heb van mijn stellen nog geen nare reacties gehad. Iedereen lijkt te de situatie te begrijpen. Ik had een stel dat zei: ‘Voor de liefde maakt het niet uit.’ Zo is het!” 

PLAN B Stellen trouwen nu dus een stuk later. Maar er is mogelijk ook een oplossing die iets dichterbij is. Trouwen in de bouwvak in augustus. Tot nu toe is dat nog mogelijk. Bruiloften vallen niet onder de regel van evenementen die tot 1 september zijn afgelast. ,,Van origine is de bouwvak niet het trouwseizoen, maar stellen zijn bereid water bij de wijn te doen, om niet heel lang te hoeven uitstellen.” Ook valt op dat doordeweeks trouwen ook een optie is. ,,Donderdag wordt steeds meer gekozen, in plaats van bijvoorbeeld vrijdag. Zo krijg je iets meer spreiding en is er meer mogelijk. Ook stellen we nu vaak een plan b op, voor als de bruiloft toch niet door kan gaan.”

,,In augustus heb ik bijvoorbeeld een stel dat uit Dubai komt. Zij trouwen in Utrecht en hebben gasten van over de hele wereld. Zelfs zij houden goede moed, ook al zullen waarschijnlijk niet alle gasten kunnen overvliegen naar Nederland.” 

AANBETALING De financiële gevolgen vallen voor Kiks mee. ,,Ik ben naast mijn werk als weddingplanner nog gewoon in loondienst. Ik heb dus nog een buffertje achter de hand. Ook doen mijn stellen altijd een aanbetaling. Ook nu gaat dat door. Gelukkig krijg ik daardoor toch nog wel wat binnen.” 

Voorop staat dat Kiks het voor de bruidsparen ,,natuurlijk verschrikkelijk vindt” dat hun mooie dag in het water valt. ,,Ik leef er zelf ook altijd helemaal naar een bruiloft toe. Als weddingplanning heb je heel veel contact met de stellen, dus ik kan hun verdriet wel voelen. Aan de andere kant probeer ik ook wel te realiseren dat er veel ergere dingen zijn. Het lukt allemaal wel, het verplaatsen. Uiteindelijk maken we er alsnog een prachtige bruiloft van.”

Door Rik Bronkhorst