,,Wij zijn ook begonnen met afhalen en bezorgen. Zo blijven we aan het werk en kunnen we toch nog een beetje omzet draaien.” Aan het woord is manager Loïs Kelderman van De Hertogh Eten en Drinken, dat aan het Kerkplein zit. Kort nadat restaurants gesloten werden, zag ook zij haar omzet verdampen. Door aan- en afhaal te faciliteren, wordt dat verlies iets teruggebracht. 

,,Er wordt bij ons aardig wat besteld”, vertelt ze. ,,Vooral met het mooi weer merken we dat niet iedereen zin heeft om zelf te gaan koken.” Ook merkt ze dat Puttenaren haar zaak willen helpen. ,,We hebben veel klanten die door te bestellen ons willen ondersteunen. Anders hadden ze dat misschien hun eten zelf gekookt.” 

HEEL FIJNE GEDACHTE Die zogenoemde ‘good-will’ merkt ook Frank Hogerwerf van IJssalon de Parel in de Kerkstraat. Zijn ijswinkel is alleen nog maar voor afhaal open. ,,We hebben echt het idee dat mensen speciaal voor ons komen. Dat is wel een heel fijne gedachte”, zegt de ondernemer trots. 

Hij heeft zijn pand iets moeten ombouwen, om het afhalen soepeltjes te laten verlopen. ,,We hebben een loket gemaakt. Daar staan twee mensen om de bestelling op te nemen. Bij de vitrine staan nog twee mensen om de bolletjes in te scheppen. Tussen mijn medewerkers zit een afscheiding. Mensen moeten het ijsje pakken en dan weer weggaan. Ze mogen niet voor de winkel blijven staan.” 

SMET De coronacrisis is een grote smet op het jubileum dat de ijssalon dit jaar wilde vieren. ,,Dit jaar bestaan we 25 jaar. We hadden allemaal mooie dingen gepland, maar dat stel ik nu maar even uit tot volgend jaar. Een tijd om feest te vieren is het nu niet.” 

De hoeveelheid omzet die hij misloopt door de crisis, heeft hij niet berekend. ,,Het is in ieder geval een stuk minder dan dat het was.” Gelukkig kan hij het naar eigen zeggen nog wel even volhouden op deze manier. ,,Ik heb altijd rustig aan gedaan met geld. Dat werpt nu dan wel z’n vruchten af. Al hoop ik ook dat dit niet al te lang gaat duren.” 

WEEKMENU Dirk Zwart van Restaurant Steakhouse T-rex schat dat hij zo’n zestig procent aan omzet moet inleveren door de coronacrisis. Ook hij is gestart met een afhaal. Hij probeert elke week een soort weekmenu op te stellen, om telkens weer wat anders te kunnen bieden. ,,Vorige week hadden we bijvoorbeeld een actie met hamburgers, volgende week proberen we weer iets nieuws”, vertelt hij. De ondernemer merkt dat klanten dat waarderen. 

Voorzichtig denkt hij alvast na over wat er gaat gebeuren in de komende weken. ,,Ik verwacht niet dat het kabinet dinsdag zegt dat alles weer open mag. Zeker in de horeca niet.” Afgelopen week werd er veel gesproken over de anderhalve meter samenleving. ,,Ondenkbaar in de horeca”, vindt Zwart. ,,We moeten dan in ieder geval al de helft van de tafeltjes weghalen. Hoe gaan we dan de bestellingen wegbrengen? Moeten mensen dat afhalen in de keuken?” 

GOOIEN Het vraagstuk leeft ook bij De Hertogh, vertelt Loïs Kelderman. ,,We kunnen het eten en drinken wel gaan gooien”, grapt ze. ,,Of op een karretje zetten, en dat dan maar een duwtje geven. Maar zonder gekkigheid, ik denk dat wanneer we de helft van de tafels moeten schrappen om afstand te houden, we dan ook dusdanig veel omzet mislopen dat het geen zin heeft om open te gaan. Misschien als we ons terras over het gehele Kerkplein kunnen maken dat het dan wel lukt.” 

Toch is er voor haar nog wel een voordeel aan de hele crisis. ,,We krijgen zo als horecapersoneel nog een beetje ritme in ons leven”, lacht ze. ,,Al verlang ik wel weer terug naar de oude tijden. Ik kan er niet aan wennen zo.” 

Door Rik Bronkhorst