,,Mijn moeder heeft een donorlever en loopt bij besmetting een hoger risico voor haar gezondheid. Daarom moeten we extra voorzichtig zijn en zit ik met mijn ouders al sinds begin maart vorig jaar in quarantaine’’, legt Janneke uit.

Dit betekent dat de jonge Puttense al een kleine elf maanden niet naar Basisschool met de Bijbel De Akker kan. Ze mag wel buiten spelen met een paar ‘vaste’ vriendinnen - op anderhalve meter afstand -, maar andere klasgenoten ziet ze alleen af en toe online. ,,Soms mis ik school natuurlijk wel, maar ik heb dit graag voor mijn moeder over’’, benadrukt ze.

MOEITE WAARD ,,Janneke slaat zich er heel goed doorheen, maar als basisschoolleerling is haar leven echt heel beperkt’’, vertelt meester Roel Verloop van De Akker.

Hij mailde de brief van Janneke naar de redactie. ,,Ik denk dat de inhoud de moeite waard is voor heel Putten. Als deze prachtige brief een plekje in de krant krijgt, zou dat Janneke echt een hart onder de riem steken om nog even vol te houden’’, schreef hij erbij.

ANDERHALVE METER Via een videoverbinding geven meester Roel en Janneke een nadere toelichting. ,,De leerlingen van groep acht kregen van mij vorige week een thuiswerkopdracht’’, zegt Roel. ,,Ze moesten een formele brief schrijven aan een belangrijk persoon met hun mening over een urgent onderwerp.’’

Janneke koos voor een brief aan burgemeester Henk Lambooij van Putten. Ze geeft daarin kort uitleg over haar thuissituatie en vraagt de burgemeester of hij ervoor wil zorgen dat kinderen en leerkrachten ook in de basisschool anderhalve meter afstand houden en mondkapjes in de gangen dragen. ,,Als dit gebeurt, kan ik toch naar school en loop ik minder risico om mijn moeder te besmetten.’’

FILMPJE Daarnaast stelt Janneke voor om een filmpje op te nemen over bijvoorbeeld een gezin met een risicopatiënt en zo te laten zien hoe belangrijk het is dat iedereen zich aan de regels houdt.

,,Ik vind dat veel mensen niet beseffen hoe gevaarlijk het coronavirus voor risicopatiënten is’’, schrijft ze. ,,Heel veel mensen klagen, ook volwassenen, en ik weet dat het best lastig is. Maar als ik elf maanden en waarschijnlijk nog langer in quarantaine kan zitten, is het voor de andere mensen toch niet zo moeilijk om je aan een paar regels te houden?’’

VERRASSING Janneke lacht als haar brief ter sprake komt. Die lach blijft tijdens het hele gesprek op haar gezicht. Het is kenmerkend voor hoe de 12-jarige in het leven staat. ,,We hadden nooit gedacht dat het zo lang zou duren, maar ik kan echt genieten van mooie dingen’’, antwoordt ze op de vraag of zo’n lange quarantaineperiode niet erg vervelend en saai is.

Die mooie momenten zijn onder meer ontmoetingen met vriendinnen - zowel buiten als via videobellen -, skeeleren, mountainbiken en online viool- en danslessen. En spelen met de honden Bruno en Saar. Pup Saar kreeg ze in oktober op haar twaalfde verjaardag. ,,Toen kwam ook de hele klas langs om mij te feliciteren. Dat was echt een leuke verrassing.’’

VROLIJK EN SPORTIEF Janneke kan zich nog goed herinneren dat ze de vorige jaarwisseling vierde bij familie in Amsterdam. ,,2020 wordt een prachtig jaar’’, zeiden we toen. Het is heel anders gelopen. Ik heb ook wel een keer een dipje gehad, omdat ik het soms miste dat ik niet naar school kon. Maar ik heb geleerd dat ik vooral moet kijken naar dingen die ik wel kan doen.’’

Meester Roel herkent dat direct. ,,Elke keer als ik Janneke online spreek, zie ik haar met een brede glimlach. Ik vind het enorm knap dat ze zo vrolijk en sportief blijft. Ze vindt altijd weer iets om van te genieten. En de schoolresultaten zijn ook heel goed. Janneke laat al elf maanden zien dat ze alles zelfstandig kan oppakken en ze haalt goede cijfers. Ik ben zelfs bijna overbodig geworden’’, vat hij schertsend samen.

MUSICAL Nu de vaccinaties zijn begonnen, kijkt Janneke uit naar het einde van de quarantainetijd. ,,Als het goed is, krijgt mijn moeder eind februari of begin maart de eerste prik. Ze moet meer vaccinaties hebben. Hopelijk kan ik begin april weer naar school.’’

,,Het zou heel tof zijn als we met de hele klas groep acht kunnen afsluiten met een musical en een kamp’’, zegt meester Roel. ,,Jazeker!’’, lacht Janneke.

DE BRIEF VAN JANNEKE

Putten, 11 januari 2021
Geachte burgemeester H.A. Lambooij,

Het was afgelopen jaar anders dan normaal. Het coronavirus kwam in Nederland en helaas ook in Putten. Voor iedereen is dit moeilijk, maar ik vind dat we er op een andere manier mee moeten omgaan. En ik zal u uitleggen waarom.
Ik ben Janneke, 12 jaar, en ik zit in groep 8 van Basisschool met de Bijbel De Akker.
Mijn moeder is hoog-risicopatiënt en wij moeten dus heel erg voorzichtig zijn. Wij zitten met het gezin al bijna elf maanden in quarantaine om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken.
Op de basisschool hoeven de kinderen en leerkrachten geen 1,5 meter afstand te houden en ook geen mondkapjes in de gangen te gebruiken. Voor ons is dit wel belangrijk. Ik volg dus al elf maanden thuisonderwijs en speel alleen met een paar ‘vaste’ vriendinnen buiten op 1,5 meter afstand.
Ik wil u vragen of u wilt verplichten dat kinderen en leerkrachten op de basisschool 1,5 meter afstand moeten houden en mondkapjes in de gangen moeten gebruiken. Als dit gebeurt dan kan ik toch naar school en loop ik minder risico om mijn moeder te besmetten.
Daarnaast is het misschien een goed idee om een filmpje op te nemen met voorbeelden en daarin te laten zien hoe belangrijk het is om je aan de regels te houden. Ik vind dat veel mensen zich niet beseffen hoe gevaarlijk het coronavirus voor risicopatiënten is. Heel veel mensen klagen, ook volwassenen, en ik weet dat het best lastig is. Maar als we allemaal ons best doen en ons aan de regels houden, dan zijn er veel minder besmettingen en kunnen ook de winkels in ons dorp weer open.
Als ik elf maanden en waarschijnlijk nog langer in quarantaine kan zitten, dan is het voor de andere mensen toch niet zo moeilijk om je aan een paar regels te houden?

Met vriendelijke groet,
Janneke van de Kolk

Door Wim Vonk