Trots als een pauw zitten de drie vrijwilligers aan tafel in het nieuwe pand van Overnodig. Binnen en buiten is alles zo goed als af. In deze laatste week wordt nog de finishing touch gedaan. ,,Het is wel een werk geweest”, vertelt Huizing. ,,Vloeren leggen en dingen overhuizen. Misschien hebben we dat nog wel onderschat, maar het is fijn dat het nu bijna allemaal af is.” 

Ook de meeste meubels staan inmiddels op de juiste plek. De paden zijn zeer breed opgesteld. ,,Dat hebben we heel bewust gedaan”, vertelt Klomp, die tevens ook de voorzitter is van Kringloopvereniging Overnodig. ,,Zo kunnen ook mensen met een rolstoel of scootmobiel veilig naar binnen. Dat was in het oude pand namelijk niet mogelijk. Daar zaten we soms mee.” 

Artikel gaat verder onder de foto. 


Rik Bronkhorst

ERFPACHT Drie jaar geleden kwam dit pand, de ‘oude’ winkel van Kok Bedden, in beeld bij het bestuur van de kringloopwinkel. ,,Het was tijdens een etentje”, legt Klomp uit. ,,Vanaf daar begon de bal eigenlijk te rollen. Het onderhoud aan het pand aan de Dorpsstraat en de meubelhal aan de Engweg werd wel wat veel. Tja, dan ga je toch nadenken over alternatieven.” 

Gemakkelijk was dat allerminst, geeft Van de Pol op zijn beurt aan. ,,We bestaan sinds 1983 en hebben al die tijd aan de Dorpsstraat gezeten. Heel de historie van de winkel zit in dat pand. Ga je dat dan maar zomaar opgeven? Dat vonden we wel wat lastig.” Uiteindelijk ging in december vorig jaar de kogel door de kerk en werd de handtekening voor het nieuwe pand gezet. Er is simpelweg geruild. 

Klomp legt uit: ,,Het pand aan de Dorpsstraat was lange tijd in handen van de gemeente, maar in 2004 hebben we dat zelf gekocht. Doordat de grond van de gemeente bleef, zogenoemde erfpacht, was dat voor ons te betalen.” Naast het pand aan de Dorpsstraat, bezat Overnodig ook een meubelhal aan de Engweg, bijna rug-aan-rug met de winkel in het dorp. ,,Daar zitten we sinds 1998 en ook dat pand hebben we gekocht.” 

Artikel gaat verder onder de foto. 


In deze ruimte komen de spullen binnen die mensen afgeven. Hier wordt alles schoongemaakt en gecontroleerd voor het de winkel ingaat. - Rik Bronkhorst

RUILEN Het pand van Kok staat op haar beurt al sinds een paar jaar leeg en is sinds dat moment in handen van een projectontwikkelaar. Ook het andere pand van de familie Kok, Kok Interieurs, dat aan de Grevenhof staat, is in handen van die ontwikkelaar. 

,,Hij gaat daar een nieuwe Boni supermarkt realiseren. De oude Boni gaat hij slopen. In die buurt worden woningen gebouwd. Uiteindelijk hebben we gewoon geruild. Onze twee oude panden voor dit nieuwe pand. Zo hebben we ook alles onder een dak, wat we heel fijn vinden.” Klomp benadrukt wel dat het historische winkelpand van Overnodig niet gesloopt wordt. ,,Daar kunnen straks weer mensen in wonen.” 

Artikel gaat verder onder de foto. 


De spelletjes- en speelgoedhoek.  - Rik Bronkhorst

VERANTWOORD Sinds april heeft de kringloopwinkel de sleutel van de nieuwe locatie. ,,We wilden de oude winkel leegverkopen”, vertelt Huizing. ,,En dan op de nieuwe locatie weer ‘schoon’ starten. Dat hadden we voor ogen in december.” Echter moest de oude winkel door de coronacrisis vroegtijdig sluiten. ,,Het is daar heel smal, ruimte is er niet. Daarnaast zijn veel van onze vrijwilligers al op leeftijd. We vonden het niet verantwoord om de winkel open te laten.” 

En dus moesten alle spullen verplaatst worden. Huizing moet lachen. ,,We zijn echt heel veel dingen tegengekomen. Soms lag het er al jaren, maar is het gewoon nooit verkocht. Daarin zijn we wel kritisch geweest”, geeft ze toe. ,,Alles waarvan we dachten dat we het niet meer konden verkopen, is maar weggegaan.” 

Artikel gaat verder onder de foto. 


Rik Bronkhorst

PIEK Toch moest de nieuwe winkel, die ruim anderhalve keer groter is dan de oude panden, wel mooi gevuld worden. ,,We zijn daarom een paar weken geleden weer begonnen met het innemen van spullen. En dat hebben we geweten”, zegt Klomp. ,,Normaal zien we aan het einde van de maand een piek aan meubels, kopjes, boeken en bijvoorbeeld spelletjes die mensen brengen”, legt Huizing uit. ,,Dan moeten bijvoorbeeld verkochte huizen leeg zijn. Maar door de coronacrisis is iedereen aan het opruimen geslagen en hadden we elke innamedag een piek. Het is wel fijn om te weten dat mensen ons ook hier weten te vinden.” 

En daarom is ook het moment gekomen om te openen. Van de Pol: ,,We hebben nog wel even getwijfeld om open te gaan aanstaande vrijdag. Moesten we het niet uitstellen? Maar nee, dat doen we niet. We gaan ervoor! De winkel is vol en corona-proof, waarom dan wachten?” 

Artikel gaat verder onder de foto. 


Bert van de Pol, Anke Huizing en Cornelis Klomp (vlnr.) staan midden in het nieuwe pand.  - Rik Bronkhorst

DONEREN Ook de opening is op coronagepaste wijze. ,,Er komt geen groot openingsfeest”, vertelt Klomp. ,,We gaan gewoon met stille trom starten. In het najaar hopen we een feestelijke opening te houden.” Bij de deur komt desinfectant te staan en de vrijwilligers houden in de gaten of er niet te veel mensen in de winkel zijn. ,,We denken dat het prima gaat lukken zo.” 

Dat er een nieuwe locatie is, betekent overigens niet dat Overnodig niet doorgaat met het doneren van de opbrengst van de verkochte goederen aan goede doelen. Dit jaar is er zelfs, ook ondanks corona, al meer dan 20.000 euro weggegeven aan instanties die een link met Putten hebben. ,,Dit is al een derde van wat we vorig jaar hebben vergeven”, vertelt Van de Pol. ,,Dat moet juist nu wel doorgaan”, vult Huizing aan. ,,En dat is ook waar we als kringloop voor staan. Iedereen die hier spullen komt brengen, draagt weer bij aan een mooiere gemeenschap. Dat deden we en dat zullen we ook in de Achterstraat blijven doen.” 

Door Rik Bronkhorst 

Rik Bronkhorst
Foto: Rik Bronkhorst
Rik Bronkhorst
Foto: Rik Bronkhorst
Rik Bronkhorst
Foto: Rik Bronkhorst
Hier controleert de technische dienst elektrische apparaten.
Rik Bronkhorst
Foto: Rik Bronkhorst
Van links naar rechts: Bert van de Pol, Cornelis Klomp en Anke Huizing.