Trots staan de drie Puttense jongeren naar ‘hun’ nieuwe skatebaan te kijken. Het zeil zit er op dit moment van spreken nog op en de hekken staan nog om het terrein heen, maar dat mag de pret niet drukken. ,,We gaan hier heel veel plezier van hebben”, zegt Peter Vermaas. ,,De afgelopen jaren werd de skatebaan hier gemeden. Echte skaters gingen naar Harderwijk of Nunspeet, waar wel mooie banen zijn.” Nu voorziet hij juist een verandering. ,,Ik denk vanaf dit moment iedereen naar Putten komt.” Gavin Meijer sluit zich daarbij aan. ,,Dit is echt stukken mooier en beter dan het oude spul dat er stond. Dat het tijd was voor iets nieuws, dat was wel duidelijk.”  

Artikel gaat verder na de afbeelding. 


De skatebaan aan de Van Geenstraat is weer open - Foto Henk Hutten

Twee jaar geleden is hij samen met Lars van Spriel gestart met een burgerinitiatief. ,,Het oude skatepark dat hier stond was meer dan dertig jaar oud”, vertelt Van Spriel. ,,Dat was meer een inline skatepark. Daar kon je met een skateboard niks mee.” Met het initiatief wezen de jongeren de gemeenteraad op de mogelijkheid van een nieuw park. Ook mochten zij in de tussentijd hun ideeën komen toelichten. Meijer: ,,Dat was wel even spannend. De raad moest het goed- of afkeuren. Normaal spreek ik niet met dat soort zakelijke mensen”, lacht hij. 

‘WAAR VOOR GELD’ Na een paar vergaderingen in de gemeenteraad kwam de kogel eind 2019 door de kerk: de raad ging akkoord met de kosten voor de bouw van een nieuw skatepark, zo’n 174.000 euro. De jongeren zochten ondertussen naar een ontwerper voor het nieuwe park. Vermaas, die pas later werd betrokken zegt: ,,Aan het begin van de ontwerpperiode zagen we nogal wat vreemde plannen langskomen. Daar waren veel skate-attributen ver uit elkaar geplaatst en vormde het geen geheel. Het was juist belangrijk dat er wat zou komen wat waar was voor het geld.’’ Uiteindelijk is het definitieve ontwerp door de jongeren in samenwerking met een ontwerpbureau gemaakt. 

Artikel gaat verder na de afbeelding. 


Foto: Henk Hutten

GAP, MINIPAD, RAIL EN LEDGE Daarna moest een moment gepland worden voor de bouw van het nieuwe park. Het kwam voor de jongeren als een verrassing dat begin deze maand begonnen werd met de aanleg. ,,Opeens was de baan afgesloten en stond er opeens een kraan”, vertelt Van Spriel. De coronacrisis kan de schuld daarvan krijgen. ,,De aannemer kon door het wegvallen van opdrachten sneller beginnen. Dat is natuurlijk super geweest.” 

Het nieuwe park voldoet volledig aan de eisen. ,,Er is een ‘gap’ om overheen te springen, een ‘minipad’ om op te balanceren, een ‘rail’ en een ‘ledge’”, somt Vermaas voor de kenners op. ,,En er is natuurlijk nog veel meer”, lacht hij. 

LAAGDREMPELIG De jongeren benadrukken dat alle jeugd uit Putten en volwassenen welkom zijn op het nieuwe park. ,,Laten we alle jongeren uit huis proberen te krijgen om vervolgens hier lekker bezig te zijn”, stelt Van Spriel voor. ,,Skaten is hartstikke leuk en ook niet moeilijk.” Mogelijke bezwaren over dat het gevaarlijk is, wijst hij van de hand. ,,Fietsen is ook gevaarlijk en dat doet ook iedereen. Je moet er gewoon een keer aan beginnen.” Meijer voegt daar nog aan toe: ,,Sport is gewoon belangrijk en dit is juist laagdrempelig en leuk om te doen. Laat iedereen vooral komen.” 

‘Belangrijk dat jongeren zelf bijdragen aan de omgeving’

Daam van Cappellen is namens Jeugd Punt Putten betrokken geweest bij de aanleg van het nieuwe park. Hij is blij met hoe de samenwerking verlopen is. ,,Je ziet hier echt een mooi skatepark liggen”, zegt hij. ,,Jeugd Punt heeft voornamelijk een bemiddelende rol tussen de gemeente en de jongeren gespeeld. Wij vinden het belangrijk dat jongeren zelf bijdragen aan de omgeving en steunen dat soort projecten dan ook van harte.”

De komende weken wil hij de jongeren van het skatepark kennis laten maken met de politie en boa’s in de gemeente. ,,Je moet namelijk met elkaar in contact staan”, vindt hij. Voor de handhavers valt er namelijk nog wel wat te leren. ,,Zij moeten ook weten hoe zo’n skatebaan werkt.”

De komende weken houdt hij nauwlettend in de gaten hoe het bij de skatebaan gaat. ,,Aan het begin zullen er voornamelijk kinderziektes zijn die eruit moeten. Ook kijken we naar bijvoorbeeld de komst van graffiti. Het kan zomaar dat iemand dat erop spuit. Hoe gaat we daar dan bijvoorbeeld mee om?"

Door Rik Bronkhorst 

Foto Henk Hutten
Foto: Foto Henk Hutten