Een middagje reviews scoren doet de wenkbrauwen menig keer fronsen. Waar de een een top-recensie achterlaat, meldt de ander dat er van alles fout zit. Soms gefundeerd, maar gezien de laatste klager in dit artikel, ook zonder argumenten. Opvallend is dat er veel 'beroeps-beoordelers' zijn met vele honderden reviews. Hebben die niet wat beters te doen?

Gemeente Putten. Google: 3,6 uit 14 reviews. 

POSITIEF: (Luiise Steenvoorden, *****) De medewerkers op het gemeentehuis zijn zeer 'burger-'vriendelijk, informeren je goed en denken met je mee. Geweldig. De wegen en het openbaar groen zijn mooi en met zorg aangelegd en worden zeer goed onderhouden, waarvoor mijn complimenten. En ook de mogelijkheden om afval weg te brengen zijn ruim en niet duur. Kortom, goed geregeld allemaal!

NEGATIEF: (N. Pol, ***)  Vriendelijk personeel. Nieuw gemeentehuis in aantocht door middel van renovatie. In putten is slecht aan huurwoningen te komen. En op donderdag, vrijdag en zaterdag is het een ramp qua parkeren. 

Sporthal Putter Eng. Google: 3,7 uit 23 reviews. 

POSITIEF: (Lander Hols, *****) Mooie sporthallen, groot ook vooral! 

NEGATIEF: (Jan Broek, ***) Nette sporthal, maar beetje saai eromheen. 

Kasteel de Vanenburg. Google: 4,6 uit 310 reviews. 

POSITIEF: (Heidi de Schepper, *****) Prachtige omgeving, super lekker ontbijt, heel vriendelijke medewerkers en dit voor een zeer redelijke prijs. 

NEGATIEF: (Mario, **) Vriendelijk onthaal, mooie omgeving met grote parking maar het lijkt dat de tuin beter onderhouden is dan de kamers, onder andere meerdaags stof op het hoofdeind van het bed en er hing echt een muffe geur waardoor we de deuren open gezet hadden en de muggen ons bijna gans de nacht wakker hielden, bij de jacht hierop ook andere insecten gespot. De prijs was heel schappelijk maar de hygiëne mag daar niet onder lijden, jammer toch!? Het ontbijt was wel verzorgd met ruim buffet dat op tijd aangevuld werd.

Afvalbrengstation Putten. Google: 4,3 uit 41 reviews. 

POSITIEF: (Geurt van Deuveren, *****) Je wordt netjes geholpen, vriendelijk personeel en alles is netjes geordend. 

NEGATIEF: (!!# (Anoniem) **) Je schrikt je dood van de prijzen. Bijna alles gaat per kilo. 

Bosbad Putten. Google: 4,3 uit 919 reviews. 

POSITIEF: (Jan Box, *****) Konden vanwege de corona omstandigheden alleen op afspraak via de site van hun banen zwemmen voor 50 minuten. Het bad zag er verder fantastisch uit qua ligging, ambiance maar ook de medewerkers waren zeer vriendelijk.

 NEGATIEF: (Robbin Janssen, *) Het zwembad is een prima zwembad. Maar de normale entreeprijs, voor iemand boven de 14 jaar, die 7,95 euro is ligt hij wel heel hoog. En dan komt nog het ergste, het personeel. Het lijkt bijna alsof ze geen zin hebben om er te werken, maar dat ze gedwongen worden. Al het personeel, behalve voor bij de receptie en de kantine, is 24/7 chagrijnig. Ik zou nooit meer naar dit zwembad gaan.

Historisch Museum ‘De Tien Malen’. Google: 4,3 uit 23 reviews. 

POSITIEF: (Evert Lubbersen, *****) Dit museum draagt veel bij aan de historie van Putten. Zeker ook toen er een tijdelijke expositie was over de Razzia-tijd rond oktober 1944. Ik heb begrepen, dat veel bezoekers naar deze expositie zijn komen kijken. Zeker de moeite van het bezoeken waard en neem je/uw museumkaart mee.

NEGATIEF: (Nel Francken, ***) Klein museum. Wat in de omgeving gevonden is, is erg interessant. De rest gaat wel. 

Politie Putten. Facebook: 3,9 uit 14 reviews 

POSITIEF: (Ina Termaat-Karssen, *****) Doen zeker goed hun werk. Ook in de wijk. 

NEGATIEF: (Rene Luiken, *) Die ene ster was nog teveel, maar min 5 sterren kun je niet geven. 

Station Putten. Google: 3,1 uit 10 reviews. 

POSITIEF: (Jaroslaw Kubacki, ****) Een nette en schone plaats. 

NEGATIEF: (Joris Bohnson, *) Verloederd, graffiti, onkruid, NS ga je schamen. Die poepbruinkleurige loopbrug over het spoor kon zo uit het Oostblok stammen. Ik snap dat het grote geld in Randstadstations geïnvesteerd moet worden, maar het contrast is wel erg groot. Brr, weg hier!

Landgoed Schovenhorst. Google: 4,4 uit 182 reviews. 

POSITIEF: (Josien A, *****) Prachtig landgoed, bostoren beklimmen is echt een aanrader! Bovenop een adembenemend uitzicht. Onderweg leuk klimnet voor de kids of stoere ouders. Op het landgoed zelf staan prachtige oude bomen. Echt de moeite waard om een kijkje te nemen. Het speelbos viel een klein beetje tegen, we hebben weleens uitgebreidere gezien, maar onze zoon heeft zich prima vermaakt.

NEGATIEF: (Alex S, ***) Beetje teleurstellend, kleiner dan ik had gedacht. Restaurant was dicht. Er staan wel mooie en aparte bomen. De bostoren is hoog dat wel. Je betaalt hier met je pinpas en dat gaat niet geheel vlekkeloos. Er is geen lift in de toren dus je moet 200 traptreden op. Het uitzicht viel me tegen, je zit wel hoog maar dat zijn de bomen van het bos ook waardoor je eigenlijk hoofdzakelijk uitzicht heb op boomtoppen.

Korfbalvereniging De Meeuwen: 3,6 uit 125 reviews. 

POSITIEF: (Robin van den Bor, *****) Mooiste korfbalclub van Nederland. 

NEGATIEF: (Marieke Vledhausz, *) Heel onsportief publiek en een scheids die wel zijn best doet maar niet zo goed kan fluiten. 

Hof van Putten: 4,2 uit 744 reviews. 

POSITIEF: (Rob, *****) Fijne plek, vlakbij het centrum en bossen. Loop een keer één van de Klompenpaden in de buurt. Echt fantastisch. Kamers zijn eenvoudig maar goed en schoon. Wij kregen ook nog een gratis welkomstdrankje. We zijn al meerdere keren geweest en gaan zeker nog een keer.

NEGATIEF: (M. Koster, *) Ben zeer geschrokken van de onhygiënische toestanden bij het ontbijt. Onervaren personeel, er wordt niet /nauwelijks afgeruimd of schoongemaakt. Alles plakt. Dit was vorig jaar toch wel anders. Nodigt niet uit tot terugkomen.

Zalen- en congrescentrum De Aker: 4,1 uit 109 reviews 

POSITIEF: (Hans Hoorman, *****) Zeer ruim van opzet en heel geschikt voor lezingen en recepties en veel meer. Rondom veel gratis parkeerplaatsen, gedeeltelijk met parkeerschijf voor twee uren. Het geheel bevindt zich in het Puttense centrum tegenover het gemeentehuis met politiebureau en de Oude Kerk.

NEGATIEF: (Amber Huisman, **) We kregen ovenbitterballen in plaats van bitterballen uit de frituur. Bespottelijk.  

Gedachtenisruimte Oktober 44: 4,5 uit 29 reviews. 

POSITIEF: (Guyonne van der Plas, *****) Indrukwekkende herdenkplek over wat er zich in Putten tijdens WOII heeft afgespeeld. 

NEGATIEF: (Keith Green, **) Er is niks in het Engels. 

De Puttense Weekmarkt: 4,4 uit 77 reviews. 

POSITIEF: (Francesca JR, *****) Leuke, uitgebreide markt. Van alles wat, heerlijke kipkraam en een leuk en uitgebreid assortiment groenten, precies goed voor een ochtendje wandelen. Voor een lekker hapje raad ik je aan het kraampje van Lu's Vietnamese specialiteiten te bezoeken. 

NEGATIEF: (Ina Kooistra, ***) Gezellig om even te kijken, vooral vanwege de sfeer. Verder toch 'gewoon een markt'...

Strand Nulde: 3,8 uit 41 reviews. 

POSITIEF: (Paas Marcel, *****) Heerlijk strand niet duur. 3 euro parkeerplaats geld betalen, dat is alleen met pin. Wc gebouw is er met douche. Men kan heerlijk op het gras liggen of op bankjes. die staan er ook. Vandaag stikte het van de klein mugjes, maar uit ervaring weet ik dat niet altijd hier is. Verder een heerlijk strand op een top locatie.

NEGATIEF; (DemelloOG, *) Lelijk strand, snelweg hoor je goed lekker hoor, veld vol ganzenschijt. Top! Ik ga nooit meer hierheen, nul sfeer.

Landal Heihaas: 4,2 uit 1157 reviews. 

POSITIEF: (Ingeborg de Jong, *****) Prachtig park middenin het bos en de omgeving is ook prachtig om in te wandelen en te fietsen. Op het park zijn alle voorzieningen aanwezig. Wij hebben een aangepast huisje gehuurd en dit huisje was 100 procent rolstoelvriendelijk! Ook het park is rolstoelvriendelijk! En je kan zelfs bowlen met iemand in een rolstoel en heerlijk uiteten!

NEGATIEF: (Ingeborg Vink, *) We zijn in februari geweest in een zespersoons super de luxe huisje. Het personeel is top maar huisjes zijn gewoonweg smerig. Van de bedrijfsleider  kregen we een week later een ander huisje als compensatie. Dit huisje was standaard maar ook ronduit smerig. Ik kom al jaren met vrienden bij Landal maar sinds de laatste jaren word er sterk bezuinigd op het schoonmaken van de huisjes.

SDC Putten. Google: 4,0 uit 124 reviews. 

POSITIEF: (Evert-Jan Vermeulen, *****) Prachtige accommodatie. De club weet wat de organisatie van een wedstrijd inhoudt. 

NEGATIEF: (The Dutch Aviator, *) Poepclub.

(Onderstaande video is een column van cabaretier Pieter Derks voor NPO radio1 'Druktemakers' uit 2018).