Leendert Lodder zit ontspannen op zijn bank in zijn woning in Putten. Hoewel hij nog maar een paar jaar in het dorp woont, voelt hij zich helemaal thuis. ,,De ruimte en de rust spreken mij hier voornamelijk aan.” Het was echter de liefde die hem naar Putten bracht. ,,Mijn vrouw heeft eerder in het dorp gewoond. Haar dochter woont hier ook, dus zo zitten we mooi bij elkaar in de buurt.” 

Zelf komt Lodder oorspronkelijk uit Oud-Beijerland in Zuid-Holland. Hij wilde graag wat voor de maatschappij betekenen en ging daarom op jonge leeftijd bij de politie. ,,Ik heb eerst in Vorden (bij Zutphen) gezeten. Daar ben ik twee jaar agent geweest. Daarna ben ik rechercheur geworden.” Via Den Ham, waar hij een post als chef bekleedde, werd hij uiteindelijk regionaal hoofd van de politie in een groot deel van Twente. 

KOUDE KLEREN In 2010-2011 wordt hij uitgezonden naar het noorden van Kosovo, om daar een internationaal politieteam te leiden. ,,Ik heb daar echt heel veel ervaring opgedaan”, vertelt hij. ,,De regio is daar behoorlijk roerig, om het nog maar zacht uit te drukken. Er zijn heftige conflicten tussen Serviërs en Albanezen. Ook werd er in die periode een aanslag gepleegd op de Nederlandse Marechaussee. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.” 

Bij thuiskomst bekleedt de dan 61-jarige Lodder nog twee jaar een functie als hulpofficier van justitie op het regionale arrestantencomplex in Borne. ,,Dat was een mooie job. Echt ook heel dynamisch. Ik bereidde alles voor, voor justitie die de processen met de gearresteerden moest gaan voeren.” 

GEEN POLITIEK DIER Daarna ging hij met pensioen, waar het dienen van de publieke zaak toch weer begint te kriebelen. ,,Ik ben echt iemand die graag wat doet voor de maatschappij. Ik ben niet voor niks ooit begonnen bij de politie. Dat doe je voor de samenleving. Ik vroeg mij af hoe ik mij kon blijven inzetten voor de gemeenschap. Toen kwam toch de politiek in beeld, hoewel ik echt geen politiek dier ben. 

Echter heeft hij wel opvattingen. ,,Ik ging bij mezelf te rade. Wat boeit mij nou? Wat vind ik de knelpunten in de maatschappij en waar kan ik mij inzetten? Ik kwam toen toch uit bij de oudere mensen. Er zijn heel veel mensen die in de bouw of als loonwerker hebben gewerkt. Zij hadden vrouwen die thuis de kinderen opvoedde. Het zijn mensen met een kapot lichaam die maar een schamel aow’tje hebben. Ik vind het triest om te zien hoe dat soort mensen eraan toe zijn.” 

Volgens hem ontbreekt het die ouderen aan energie om naar het Malieveld te gaan, of om überhaupt hun stem te laten horen. ,,Veel mensen laten het zich maar overkomen. Ze ondergaan hun situatie lijdzaam. Dat vind ik zo tergend.”

FRACTIEVOLGER Lodder stemde altijd CDA. ,,Maar toen ik mij in het programma van die partij ging verdiepen kwam ik erachter dat zij juist niks voor deze ouderen doen. Ook de PvdA, een andere partij waarvan je zou verwachten dat zij voor de senioren zouden opstaan, doet helemaal niks. Toen ben ik mij gaan verdiepen in het verkiezingsprogramma van 50Plus. Daar voelde ik mij bij thuis. Deze partij wil oud en jong met elkaar verbinden. Ik heb mij toen in Overijssel aangesloten en ben daar uiteindelijk voorzitter en fractievolger geweest. 

Na zijn verhuizing naar Putten meldde Lodder zich bij de Gelderse fractie. ,,Op dat moment waren de statenverkiezingen van 2019 in aantocht. Ik kwam in Gelderland op de tweede plaats terecht en werd gekozen. Dat was natuurlijk super.” 50Plus kreeg uiteindelijk ook twee zetels en is de kleinste oppositiepartij van de provincie. 

AKKOORD Nu het eerste jaar er ruim opzit, is het tijd om de balans op te maken. ,,Het is best een zwaar eerst jaar geweest”, vertelt Lodder, die zo’n 25 uur per week bezig is met de provinciale politiek. ,,We hebben in de maand een Statendag, een fractiedag en we brengen heel veel bezoeken aan plekken en bedrijven in de provincie. Daarnaast was het voor ons als oppositiepartij best lastig om met de voet tussen de deur te komen. De coalitie kwam na het provincieakkoord met de visie: ‘Samen voor Gelderland’. Ik heb wel eens hardop gevraagd hoe ze dat dan bedoelen, als ze alleen maar naar elkaar kijken.” 

Ook de coronacrisis maakte het werk van Lodder de afgelopen maanden niet gemakkelijker. ,,We zijn als fractie veel samen, nu werkte opeens iedereen thuis. Dat was flink wennen.” Inmiddels lijkt het tij zich weer te keren. ,,Ik merk dat ik dat toch, net als zo’n beetje alle Nederlanders, wel weer heel fijn vind. De crisis heeft lang genoeg geduurd.” 

VERTROUWENSPERSOON Binnen de fractie van 50plus is hij officieel verantwoordelijk voor Luchtvaart, Landbouw, Milieu, Gezondheid en Wonen, maar hij pakt ook andere dingen op. Een persoonlijk succes wil hij graag uitlichten. ,,Ondermijning door criminelen is een heel groot probleem. Mensen die daar slachtoffer van worden durven niet naar justitie te stappen. Ze worden bedreigd en wanneer ze bij de politie aankloppen worden die dreigementen vaak uitgevoerd.” 

Lodder heeft daarom, met de kennis uit zijn verleden, gepleit voor een provinciaal vertrouwenspersoon. ,,Dat moet iemand zijn die de gedupeerde omarmt en niet zoals de politie opsporingsgericht werkt. De vertrouwenspersoon bekijkt samen met het slachtoffer naar wat er kan gebeuren om uit de situatie te komen, maar biedt vooral een luisterend oor.” En die persoon gaat er nu komen. 

,,Veel mensen vinden de provincie maar zo’n onnodige tussenlaag”, gaat hij verder. ,,Maar dat is grote onzin. Kijk naar de aanpak van ondermijning. Daar kunnen we op deze manier een helpende hand bij bieden. Dat is ook wat een provincie moet doen. We zijn er voor de inwoners, niet voor onszelf.” 

DYNAMISCH Andere onderwerpen die op het bordje van de provincie liggen zijn onder meer verkeer en vervoer en het controleren van gemeenten. ,,Wat we ook doen, en dat weten veel mensen niet”, vertelt Lodder, ,,dat het oplossen van de stikstofproblematiek voor negentig procent door de provincie moet gebeuren. Het zijn behoorlijke dynamische zaken waar de inwoner altijd wat van merkt.”  

Daarom is het ook zo jammer, vindt Lodder, ,,dat mensen mij zo weinig aanspreken. Weet dat ik er ben. Ik vind het ook heel belangrijk om wat van mij te laten horen via dit interview. Mensen uit Putten en verder kunnen met problemen bij mij aankloppen en ik ga kijken hoe ik hen het best kan helpen. Voorzie mij van informatie. Dat kan wat mij betreft ook losstaan van 50plus. Als inwoners van Putten ergens wat van vinden, dan kunnen ze dat laten weten.” 

GEROMMEL Hij verwacht dan ook nog wel een aantal jaren politiek actief te blijven. ,,Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook hartstikke leuk vind.” Ook voor 50plus, ondanks dat het daar een paar weken geleden behoorlijk heeft gerommeld, met het gevolg dat onder meer Tweede Kamer fractievoorzitter Henk Krol en partijvoorzitter Geert Dales. Lodder heeft er geen goed woord voor over. 

,,Maar daar zijn we als het goed is nu vanaf. We richten ons nu op de Tweede Kamerverkiezingen, die in maart 2021 zullen plaatsvinden. Lodder heeft zich opgegeven voor een plekje op de lijst. ,,Ik kom hoogstwaarschijnlijk niet op een verkiesbare plaats. Daar kies ik bewust voor. Toch is het wel goed om überhaupt op de lijst te komen. Zo staan er ook mensen ‘uit de regio’ op. Zij staan toch altijd in contact met de Tweede Kamerfractie. Dat is alleen maar goed.” 

Door Rik Bronkhorst