Bauke Kniestedt, die ook nog ‘gewoon’ Scheikunde studeert aan de Universiteit van Utrecht en daar ook doordeweeks ook woont, maakt graag even tijd om te vertellen over de start van zijn bedrijf. ,,Ik heb een paar jaar lesgegeven op het RSG in Harderwijk. Naast dat dat ontzettend leuk was, hebben de leerlingen mij daar ook veel inzicht gegeven. Zo kwamen we een keer te spreken over kleding, iets dat tegenwoordig voor veel leerlingen heel belangrijk is. Omdat ik ook veel waarde hecht aan kleding riepen zij mij op een dag op om een eigen kledinglijn te beginnen.” 

Samen met zijn leerlingen ontwierp Kniestedt een logo. ,,Ook bedachten we een naam: ‘Stedt’, want dat is natuurlijk het laatste deel van mijn achternaam én het bekt lekker.” Toch zag Kniestedt het tot dat moment eigenlijk alleen als een grote grap. ,,Kort daarna nam ik afscheid van de school. Voor mij was op dat moment duidelijk dat ik er helemaal niks mee zou gaan doen.” 

KINDERARBEID Het omslagpunt kwam pas eind september, vorig jaar. ,,Ik zou nog één project op de school begeleiden. Toen ik daar weer kwam vroegen de leerlingen gelijk: ‘En? Heb je al wat met Stedt gedaan?” Dat moest ik ontkennen. ‘Waarom doe je het niet gewoon?’, vroegen zij heel duidelijk terug. Tja, dan ga je toch bij jezelf te rade. En inderdaad, waarom zou ik het ook niet gaan doen?” 

Vanaf toen begon de kledingbal voor hem te rollen. ,,Ik heb een goede vriend die wel het een en ander van kleding afweet. Met hem keek ik naar wat voor mij belangrijk is en waar ik wil dat mijn bedrijf staat. Nette kleding van goede kwaliteit vind ik belangrijk. Bovendien: ik wil absoluut niet dat er kinderhanden aan te pas komen.” De vriend wees hem op Portugal. ,,Daar zit een bedrijf dat precies aansloot bij mijn wensen.” 

RECHTEN Nu bijna een jaar later, ligt de eerste lichting van de kleding klaar voor de verkoop. ,,Ik ben verschillende bedrijven langs gegaan om met hen over de verkoop van de kleding te praten. Er is nu een aantal kledingwinkels in de regio die met mij in zee willen gaan.” Ook komt de kleding waarschijnlijk in Putten te liggen. ,,Maar helemaal zeker is dat nog niet. Ik ben nog in gesprek. Tja, zo gaat dat”, lacht Kniestedt. 

Bij het starten van een bedrijf zijn er een hoop problemen die kunnen ontstaan, ervoer ook de Puttenaar. ,,Ja, ik heb echt ernstig onderschat wat er allemaal bij komt kijken. Ik had van ruim zeventig procent geen idee dat het er allemaal bij hoorde. Het is eigenlijk bizar. Je moet met heel veel dingen rekening houden. Gelukkig heb ik een huisgenoot die rechten studeert en mij daarbij kon helpen. En zo heb ik meer hulp gehad van familie en vrienden. Iedereen is eigenlijk heel enthousiast en biedt zonder problemen hulp aan.” 

CHEMIE Hoewel het contrast tussen scheikunde en de modebranche groot is, ziet Kniestedt ook duidelijke overeenkomsten. ,,Bij scheikunde leer ik probleemgericht denken. Scheikundige reacties kunnen mislukken. Dan is het snel weer improviseren en verder gaan. Ik leer er ook stressbestendig van te worden. Hetgene dat ik niet leer is het hele ‘zakelijke aspect’. Zo kan ik geen website bouwen en weet ik bijvoorbeeld niet hoe je het beste contracten kunt opstellen. Aan de andere kant vind ik het ook heel leuk om dat zelf te ontdekken. Ook mag ik dus altijd een beroep doen op familie en vrienden.” 

Het uiteindelijke doel met Stedt weet Kniestedt niet. ,,Ik moet in ieder geval nog een kleine twee jaar studeren. Dan ga ik misschien weer verder voor de klas of iets anders doen in de chemie. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat deze kledinglijn zo goed gaat lopen dat ik daarmee verder ga. Ik laat de toekomst wat dat betreft open. Het komt wel op mij af, daar maak ik mij echt niet druk om.” 

Door Rik Bronkhorst