Dat geldt ook voor de gedoogde keten in Putten. Jarenlang, zelfs tien jaar lang, zijn diverse (jeugd)keten in het buitengebied gedoogd geweest. Sinds eind 2019 zijn de keten nog net zo verboden als daarvoor, alleen het gedogen ervan is nu ook beëindigd. Dit blijkt ook al die gedoogjaren duidelijk gecommuniceerd te zijn met de betrokkenen. In een interview met enkele keetgangers in een regionaal blad werd het toch zo gesteld alsof deze beëindiging van het gedogen als een donderslag bij heldere hemel kwam. Vaak is de aanval de beste verdediging. Als je het zo brengt dat je overvallen bent door een bepaald besluit dan brengt dat begrip op tot zelfs medelijden aan toe. Alsof de getroffen groep eigenlijk het slachtoffer zou zijn van een plotseling veranderende situatie. Dat is hier duidelijk niet het geval. De zogenaamde slachtoffers hebben jarenlang de tijd gehad om te anticiperen op dit einde van de gedoogperiode.

Ik ga hier niet verzinnen wat de alternatieven voor een keetbezoek zijn. Er waren dertig jaar geleden meer keten dan nu en toen zat ook niet iedere Puttense jongere in een keet. De meeste Puttenaren zullen niet regelmatig in een keet gezeten hebben en toch geen vervelende/verveelde jeugd gehad hebben.

Je kunt keten zogenaamd een plattelandstraditie noemen. Het is aan horeca, maar ook aan bijvoorbeeld sportkantines, niet meer uit te leggen dat zij zich aan allerlei regels omtrent alcohol (sociale hygiëne) en veiligheid en weet ik veel moeten houden en dat een keet zich in principe hieraan kan onttrekken. Als je keten legaliseert, omdat niemand er last van zou hebben, dan kan en mag iedereen een keet (of zolderkroeg, of kelderkroeg of wat voor plek dan ook) beginnen waar structureel zonder enige controle gedronken zou mogen worden.

Zelfs al vinden we dat er niemand last van zou hebben. In Nederland is nu eenmaal wettelijk geregeld dat er geen bier onder de achttien jaar gedronken mag worden. Als je gelooft dat er in de keten onder de achttien jaar niet gedronken wordt, dan kan ik hier net zo goed beweren dat ik de afgelopen dagen tijdens de après-ski ook helemaal niets gedronken heb.

[Martijn Fabriek