Ik kan me zo voorstellen dat afgelopen woensdag- op donderdagnacht ook zo'n lange rij zich vormde voor de ingang van het gemeentehuis. Eerder die week was aangekondigd dat er donderdagmorgen honderdvijftig vogelhuisjes gratis af te halen waren bij het gemeentehuis. De achterliggende gedachte is dat door het ophangen van deze vogelhuisjes er meer kool- en pimpelmeesjes komen. Die zijn een natuurlijke vijand van de eikenboomprocessierups waardoor de overlast van die rupsen veel minder wordt. Dat klinkt heel mooi en natuurlijk wilde ik ook zo'n gratis vogelhuisje. Ik had er in ons boompje al een mooi plekje voor bedacht.

Je zou dus verwachten dat ik met mijn ervaring met buiten overnachten en de wil om zo'n vogelhuisje te bemachtigen ook vanaf de avond ervoor in de rij voor het gemeentehuis heb gestaan. Dat had ik zeker kunnen doen, maar dan had ik om 7.00 uur de rij moeten verlaten om naar mijn werk te gaan. Dat werken heb ik nu eenmaal afgesproken met mijn werkgever en dat zal voor veel inwoners in Putten het geval geweest zijn. Omdat de actie enkele dagen van tevoren pas bekendgemaakt werd, was het ook niet eenvoudig om op die zeer korte termijn dan nog maar even een paar uur vrij te nemen hiervoor. Gaat de organisator van deze actie ervan uit dat als iemand op een werkdag 's ochtends vanwege werk geen gelegenheid heeft om een vogelhuisje op te halen, diegene ook geen tijd heeft om het vogelhuisje op te hangen en er dan dus maar geen recht op heeft?

Bij mij als werkende Puttenaar is het blijkbaar niet gegund om een gratis vogelhuisje aan ons boompje te spijkeren. Zal het de meesjes uitmaken aan welke boom hun huisje hangt? Waarschijnlijk niet, maar je weet het nooit. Misschien heeft ook elk vogelhuisje wel zijn kruisje...

Martijn Fabriek