Wat was jullie bestemming?
Vanuit Nederland zijn we in twee etappes naar de Côte d'Azur gereden. De reis verliep erg soepel, in het voorseizoen is het nog lekker rustig op de weg. Na een verblijf op een camping in de omgeving van Fréjus zijn we naar de Ardèche gereden, waar we onze vrienden Martijn en Saskia Pater troffen. In totaal hebben we bijna drie weken genoten van het Franse leven.

Het was lange tijd onzeker of jullie vakantie door kon gaan. Hadden jullie een plan B?
Als Frankrijk niet was gelukt, waren we in Nederland gebleven. Dan was de keuze waarschijnlijk gevallen op Zeeland of de kust in Noord-Holland. Je zult begrijpen dat we het nieuws in de weken voor ons vertrek nauwlettend hebben gevolgd. Ook de campingeigenaren mailden allerlei updates.

De redactie selecteert voor u wekelijks een aantal aansprekende en belangwekkende verhalen uit de regio.

Frankrijk heeft net als Nederland allerlei maatregelen getroffen om corona te bestrijden. Wat merkten jullie daar onderweg van? 
Speeltuinen bij wegrestaurant waren afgesloten en verder zag je bij tankstations mensen met mondkapjes rondlopen.

Hoe was de sfeer op de campings?
Heel goed! We hebben echt genoten van de gezelligheid, het mooie weer en de rust van het voorseizoen. Op deze campings waren we nog niet eerder geweest, maar van de eigenaren begrepen we dat het rustiger was dan andere jaren. Er waren vooral gezinnen met jonge kinderen, terwijl er normaal ook veel gepensioneerden komen. Ik vermoed dat die hun vakantie hebben omgeboekt uit angst voor corona.

Sommige mensen reageren negatief als ze horen dat ik naar Frankrijk ben geweestWelke voorzorgsmaatregelen hadden de campinghouders getroffen?
Op de eerste camping mochten er officieel maximaal tweehonderd mensen in het zwembad, maar het was zo rustig dat er niet geteld hoefde te worden. Verder waren de ligbedden bij het zwembad verwijderd en werd het sanitair extra vaak schoongemaakt. Dat was alleen maar fijn. Een deel van het sanitair was afgesloten. Op de tweede camping viel vooral op dat het zwembad extra werd gereinigd. Dan kwam er een jongen langs met een soort bladblazer, gevuld met desinfectiemiddel. Onze dochters Jasmijn (1) en Roos (3) vonden dat wel interessant. Roos weet trouwens al heel goed dat het erg belangrijk is om haar handen goed te wassen. Op een dag ging ze aan de haal met desinfectiespray. Ze had alle deuren van het sanitairgebouw bespoten en zat er zelf ook helemaal onder.

Wat merkten jullie op straat van corona?
Het straatbeeld was ongeveer hetzelfde als nu in Nederland, je ziet er alleen veel meer mensen met mondkapjes lopen. Grote verschillen zijn dat de Fransen 1 meter afstand houden in plaats van 1,5 meter en dat ze met groepen van tien mogen samenkomen. Op sommige plekken waren mondkapjes verplicht, maar daar kon je geen peil op trekken. Je moet steeds goed opletten, want de voorschriften verschillen per plek. Inmiddels is bekend geworden dat de mondkapjes vanaf 1 augustus verplicht zijn in de openbare ruimte.

Hoe ging het in de supermarkten?
In de winkels waar wij kwamen was het allemaal wat minder strak georganiseerd dan in Nederland. Er stond bijvoorbeeld niemand klaar om je karretje schoon te maken en de looproutes worden minder goed opgevolgd. Veel mensen droegen een mondkapje, maar die deden ze gerust even omlaag om een praatje bij de kassa te maken.

Kregen jullie na thuiskomst veel vragen over de situatie in Frankrijk?
Ja, heel veel. Ik werk als fysiotherapeut in Wageningen en in gesprekken met patiënten komt het thema 'vakantie' vaak voorbij. Sommigen reageren negatief als ze horen dat ik naar Frankrijk ben geweest. In mijn ogen was onze vakantie echter zeker niet onverantwoord. Als je voldoende afstand houdt, drukke plekken vermijdt en andere regels opvolgt is het in Frankrijk net zo veilig als in Nederland.

Heb je nog tips voor Barnevelders die binnenkort naar Frankrijk gaan?
Zorg ervoor dat je altijd een mondkapje bij je hebt. Die ga je zeker nodig hebben.

Jansen
Foto: Jansen
Jansen
Foto: Jansen