Marco Jansen

Stoppen met selectievoetbal ging vorig jaar al door zijn gedachten. ,,Je komt op een leeftijd dat je elk jaar nadenkt om er nog een jaar aan te plakken of dat het zo goed is. Ik wil voorkomen dat ik te lang doorga. Vorig jaar zou Joris ten Bolscher overkomen van SDC Putten, maar dat gebeurde niet. Trainer Albert van Nijhuis zei dat hij mij nog een jaar nodig had en het klikte. Nu komt Joris alsnog en er komt een jeugdkeeper door. Volgend jaar zitten er drie prima keepers in de selectie en dan is de noodzaak dat René van Hemel nog een jaartje doorgaat er eigenlijk niet. Nu mogen de jongere jongens het gaan doen."

Het wil niet zeggen dat de keeper er klaar mee is. Voetbal vindt hij nog steeds een mooi spel en keepen 'een van de leukste dingen die er zijn'. Ook het groepsgevoel zal hij zeker gaan missen. ,,Een jaar lang de beuk er in gooien om resultaat te halen. Belevenissen met elkaar delen in de kleedkamer. Dat proces is mooi."

Van Hemel merkt ook dat hij op z'n 36e lang niet meer zo soepel is als toen hij 16 was. ,,Ik heb geen kruisband meer aan mijn rechterknie en mijn schoudergewrichten zijn ingescheurd. Ik ben niet de meest technisch vaardige keeper, dan kom je soms wat beroerder terecht. Hierdoor kan ik niet meer op mijn rechterkant slapen. Je leert ermee leven en op zaterdagmiddag heb ik er geen last van, maar op dinsdag- en donderdagavond vind ik het moeilijker om op te brengen."

[TROTS] De Puttenaar keepte bij Rood-Wit'58 (elf), Zwart-Wit'63 (twee), DVS'33 (twee), Nunspeet (één) en SDC Putten (drie seizoenen). ,,Toen ik bij Rood-Wit in de senioren kwam, had ik zo'n voetballoopbaan niet kunnen bedenken. Daar ben ik wel blij mee en trots op. Een hoogtepunt was het kampioenschap van de 4e klasse in mijn eerste volledige jaar. Ik was een jong broekje van 18 en dat besef kwam later pas. Daarna ben ik ook met Zwart-Wit en SDC gepromoveerd, maar beide keren via de nacompetitie. Het is ook mooi dat ik drie jaar bij de grote buurman onder de lat stond. Veel keepers die het in het profvoetbal niet hebben gered, komen tegenwoordig in het amateurvoetbal terecht. Zij hebben technisch en voetballend meer in huis, maar ik kon veel compenseren met mijn winnaarsmentaliteit en straalde dat ook uit. Ik hoef niet op de training elke bal uit de kruising te tikken; in wedstrijden hield ik de bal wel tegen. Veertig procent van het keepersvak is op zaterdag onder druk de juiste dingen doen."

Zijn kinderen voetballen op de club en voor Van Hemel lonkt een vervolg bij 35+. Het inmiddels bestuurslid wil als speler afscheid nemen in de derde klasse. ,,Ik ben in mijn leven één keer gedegradeerd en het zou wel zuur zijn als ik dat nog een keer moet meemaken. Ik heb vertrouwen dat we ons redden."