Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Een oogje in het zeil houden

30 juni 2021 om 10:00 Politiek

Ik val maar direct met de deur in huis; er zijn weer oplichters actief in ons dorp. Zo is er vorige week bij meerdere huizen in Putten aangebeld, door twee personen die zich voordeden als medewerkers van een bank. Zij kwamen betrouwbaar over, lieten een zogenaamd legitimatiebewijs zien en werden binnengelaten. De ene persoon zorgde voor afleiding, terwijl de andere persoon geld en goederen stal. Het gaat me aan het hart dat mensen op zo’n laffe manier misbruik maken van andermans vertrouwen.

STEEDS SLIMMER Deze voorvallen staan helaas niet op zichzelf. Oplichters worden steeds slimmer. Zij verzinnen telkens nieuwe manieren om mensen geld of spullen afhandig te maken. Ouderen zijn extra kwetsbaar. Vandaar dat wij eerder dit jaar ruimschoots aandacht gaven aan het thema ‘senioren en veiligheid’. Onder de noemer ‘Maak het ze niet te makkelijk’ wezen wij op verschillende vormen van criminaliteit én hoe het voorkomen kan worden.

NIEUWE METHODEN Oplichting is van alle tijden. De babbeltruc is een oude, bekende oplichtingsmethode. Tegelijkertijd doet deze manier van oplichting zich voor in allerlei nieuwe vormen. Denk aan iemand die bij u aanbelt en zich voordoet als bankmedewerker, monteur of thuiszorgmedewerker. Staat er zo iemand bij u aan de deur? Wees dan op uw hoede.

AANGIFTE DOEN Bent u toch slachtoffer geworden? Schaam u daar niet voor. Het kan iedereen overkomen, niet alleen ouderen maar ook jongeren. Doe daarom altijd aangifte bij de politie. Als de oplichter nog in de buurt is, bel dan direct 112.

OMZIEN NAAR ELKAAR Putten is gelukkig een echt dorp. Een plaats waar mensen naar elkaar omzien en samen een hechte gemeenschap vormen. Toch lukt het oplichters in sommige gevallen om misbruik te maken van onze inwoners. Spreek daarom met uw familieleden of uw buren af dat u hen kan bellen als u een situatie niet vertrouwd. En laat iemand die u niet kent nooit binnen. Aan degenen die buren op leeftijd hebben wil ik het volgende vragen: houdt u een oogje in het zeil?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

H.A. Lambooij, burgemeester

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie