Afbeelding

Fabrieksterrein: 84 granen

8 juli 2021 om 13:05 Column Fabrieksterrein

Jaren geleden had ik eens een discussie met een toenmalige Puttense warme bakker. Hij stelde broodnuchter dat de stijgende verkoop van bijzondere en luxe broden alleen het gevolg was van de smaak van de consument. Die wil steeds vaker eens wat anders dan een standaard bruinbrood en heeft steeds meer over voor een luxer en vaak duurder brood. Waar ik aan toevoegde dat die hogere prijs door een hogere verkoopmarge misschien wel eens vooral goed uitkwam voor de bakker. Dat ontkende hij niet. Toen vroeg ik mij hardop af of het de bakker daarom wel eens goed uitkwam als het gewone, relatief goedkope brood snel op was. Dat kon of wilde hij niet helemaal volgen, maar dit was wat ik bedoelde.

Ik eet al tientallen jaren vooral moutbrood. Dat is een brood van gemout ofwel ontkiemd tarwe en bevat daardoor minder zogenoemde ‘pitjes’ dan tarwebrood. Ik geef toe dat ik niet zo gek ben op pitten, korrels, noten enzovoort in en op mijn eten. Voor mij is mout dus het net zo gezonde maar lekkere alternatief voor tarwebrood. In die tijd van de discussie met de bakker deed ik altijd mijn boodschappen na werktijd, tegen een uur zo zes. Het gebeurde dan regelmatig dat er geen moutbrood meer was bij de bakker. Gewoon bruinbrood of desnoods volkorenbrood was ook op. Tja, wat doe je dan? Ga je tegen sluitingstijd heel Putten af op zoek naar een in mijn ogen gewoon mout- of bruinbrood of accepteer je dan maar een brood dat er dan nog is. Je moet de volgende ochtend toch wel weer broodnodig brood hebben voor je ontbijt en om mee te nemen naar je werk.

Dus kwam ik dan toch weer thuis met één of ander duur 84-granenbrood waarvan ik mij afvroeg of die 84 granen überhaupt wel eens een graanmolen gezien hadden. De bakker was blij want hij had net voor sluitingstijd nog een duur brood verkocht. Ik was minder blij want ik zat de volgende ochtend op 84 dure granen te kauwen, wat ik niet zo lekker eten vind. Daarbij had ik er persoonlijk voor gezorgd dat de verkoopcijfers van luxe en duurder brood die dag weer gestegen waren. Het zou me niet verbazen als die bakker hierdoor de volgende nacht weer een extra 84-granenbrood bakte omdat er blijkbaar meer vraag voor was. En dan bakte hij waarschijnlijk één gewoon bruinbrood minder. Het gewone bruinbrood zou dan de volgende dag nog eerder op zou zijn zodat nog iemand ongewild een 84-granenbrood kocht tegen sluitingstijd. Enzovoort.

De warme bakker ontkende dat het zo zou gaan, maar sinds die discussie werd er ook tegen sluitingstijd voor mij altijd nog wel een moutbrood ergens achterin de bakkerij gevonden.

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie