Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Water

12 juli 2021 om 10:00 Politiek

Je doet het eigenlijk zonder erover na te denken: de kraan opendraaien, een glas water pakken, het toilet doorspoelen, onder de douche stappen. Water is voor ons iets vanzelfsprekends. Wat elders gebotteld voor een paar euro over de toonbank gaat, komt bij ons gewoon uit de kraan. Het Gelders drinkwater is van topkwaliteit. Dat is iets om trots op te zijn. Dat is ook iets om zuinig op te zijn.

ZORGPLICHT Het Gelderse drinkwater wordt op 40 plekken in onze provincie naar boven gepompt. Ook bij ons in Putten ligt een zogeheten grondwaterbeschermingsgebied. In de omgeving van Krachtighuizen om precies te zijn. Als overheid heb je een zorgplicht als het gaat om drinkwater. Wij moeten zorgen voor het duurzaam veiligstellen van de drinkwatervoorziening, zo vermeldt artikel 3 van de Drinkwaterwet. Maar omdat wij steeds meer bouwen, er steeds meer bedrijvigheid komt, het toeristische gebruik toeneemt en wij het land steeds intenser bewerken, zijn er zorgen over onze grondwaterbeschermingsgebieden.

HANDEN INEEN Sterker nog, als wij op de huidige voet doorgaan bestaat de kans dat wij het beroemde Gelderse grondwater straks extra moeten zuiveren voordat wij het kunnen gebruiken. Dat gaat extra geld kosten. En dat willen wij dus voorkomen. Om die reden hebben het provinciebestuur van Gelderland, waterbedrijf Vitens en de gemeenten waar drinkwaterbeschermingsgebieden liggen, de handen in een geslagen. Wij starten met een bewustwordingscampagne.

BEWUST Doel van deze campagne is om inwoners en bedrijven – die in een grondwaterbeschermingsgebied wonen of gevestigd zijn – bewust te maken van de bijzondere grond waarop zij wonen en werken. Dat gaan wij in de eerste plaats doen door ‘het onzichtbare zichtbaar te maken’. Wij gaan laten zien hoe het water vanuit de grond in onze huizen terecht komt. Dat het eigenlijk niet zo vanzelfsprekend is...

Vervolgens proberen wij iedereen duidelijk te maken wat je moet doen en vooral moet laten in een grondwaterbeschermingsgebied. En met iedereen bedoelen wij jong en oud, inwoner en ondernemer. En niet te vergeten onze toeristen. De komende jaren gaat u hier veel meer over horen. Het leek mij goed om in deze zomertijd – waarin water niet weg te denken is – alvast een voorschotje te nemen op deze campagne.

Wordt vervolgd.

Roelof Koekkoek, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie