Het plangebied voor Henslare wordt begrensd door de Stationsstraat, Henslare, Nijkerkerstraat, Arkemheenseweg en de spoorlijn.
Het plangebied voor Henslare wordt begrensd door de Stationsstraat, Henslare, Nijkerkerstraat, Arkemheenseweg en de spoorlijn. Bureau Maris

Raad stemt in met planvoorbereiding Henslare

13 juli 2021 om 14:57 Politiek

PUTTEN Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces stemde de gemeenteraad in met de voorgenomen planvoorbereiding voor het bedrijventerrein Henslare en werd er een voorbereidingskrediet van 235.000 euro beschikbaar gesteld voor het actualiseren van de gebiedsvisie en het opstellen van een omgevingsplan.

Jan van Meerveld (CDA) diende de motie ‘prioritering bedrijventerrein Henslare’ in. ,,We constateren dat er behoefte is aan zeven hectare bedrijventerrein. De structuurvisie 2030 over de woon- en werklocaties aan de Henslare stelt dat er gestreefd moet worden naar een zuinig gebruik van ruimte. In de structuurvisiekaart Putten 2030 zijn de woon- en werklocaties geplaatst ten noorden van de Stenenkamerseweg en ten zuiden ervan alleen langs de Henslare. Maar in de opgestelde concept gebiedsvisie van 2017 stonden er ook varianten die niet aan deze visie voldoen. De wethouder heeft aangegeven dat het gevolgde communicatietraject met omwonenden niet zorgvuldig is geweest. Daarom roepen wij het college op om in de planvoorbereiding voor dit bedrijventerrein niet af te wijken van de structuurvisie en de contouren zoals geschetst in de stuctuurvisiekaart. Ook willen we dat het college met de omwonenden in gesprek gaat over de planvorming. Met deze motie beogen wij een prioritering aan te geven. Kijk eerst ten noorden van de Stenenkamerseweg en ten zuiden strak langs de Henslare. Pas als de behoefte is aangetoond dat we meer dan zeven hectare nodig hebben kan het college in een apart raadsvoorstel voorstellen om het zuidwestelijke deel langs de Henslare te (laten) onderzoeken.”

NU DOORPAKKEN Henk Koornneef (Gemeentebelangen) geeft aan: ,,Er is een grote behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen en wij willen dat er nu wordt doorgepakt. Ingaande op de motie van het CDA vragen wij ons af of het niet vreemd is om de contouren nu al in beton te gieten. Het college heeft aangegeven dit zorgvuldig en integraal op te willen pakken. Wij willen dat er een groter gebied bekeken wordt dan zeven hectare, zodat er ook inpassing van groen mogelijk is. Nu zijn vooral de mensen gehoord die in het gebied wonen, maar het bedrijventerrein komt dicht bij de bestaande woonwijk Rimpeler. Deze bewoners moeten er ook bij betrokken worden. Wat ons betreft geven we het college een ruime opdracht mee.”

Hans ten Klooster van de SGP vindt dat we er alles aan moeten doen om bedrijven in Putten te houden. ,,Dit voorstel past helemaal binnen onze ideeën. Ook de kwaliteit van het gebied is belangrijk. Er moet een goede uitstraling komen met een mooie overgang naar het buitengebied. De communicatie is niet optimaal geweest, maar we zien in de huidige aanpak dat de omgeving er wel bij betrokken wordt. De motie lijkt ons overbodig. Giet het niet in beton en biedt ruimte voor nadere invulling.” 

Ook Rien van den Hoek (Wij Putten) heeft moeite met de voorgestelde prioritering van het CDA. ,,Laten we het breed opzetten. Uiteraard is de mening van bewoners belangrijk, maar dit plan komt niet als een verrassing. Als je in de buurt woont, kan je wel eens iets horen of ruiken. Uiteraard moeten we ervoor zorgen dat er geen bovenmatige overlast ontstaat.”

Van Hemel (ChristenUnie) merkt op dat dit collegevoorstel kan rekenen op een brede instemming. ,,Het CDA roept op om de structuurvisie aan te houden en er niet van af te wijken. Wij willen juist het college en het onderzoeksbureau de ruimte geven. De vraag is of we moeten afwijken en of we het bedrijventerrein landschappelijk goed kunnen inrichten. Dat wordt pas duidelijk als we de tekeningen zien. Laten we het niet vooraf al inkaderen.”

GROENE INPASSING Wethouder ’t Jong reageert: ,,Partijen pleiten voor een goede landschappelijke en groene inpassing. Participatie vindt u ook belangrijk. Dat zijn opmerkingen die ik meeneem. De motie begrijp ik wel en het is niet raar om de structuurvisie als vertrekpunt te nemen. Het CDA verwijst naar de meerdere varianten van de concept gebiedsvisie, maar die zijn nooit vastgesteld door de raad. Dus ik zou daar niet zoveel waarde aan hechten. We gaan ophalen wat er in de buurt leeft en praten met de bedrijvenkring en stakeholders. En dan kijken wat daar uitkomt.”

Uiteindelijk is het voorstel door de voltallige raad aangenomen en werd er tegen de motie gestemd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie