Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Verkeers- en vervoersplan

15 september 2021 om 10:00 Politiek

Wij hebben het in Putten vaak over het thema verkeer. Dat is niet verwonderlijk. Putten is een compact dorp, er wonen veel inwoners relatief dichtbij elkaar. En die inwoners moeten Putten in en Putten uit. 

Ook lopen er twee, best drukke, doorgaande routes door Putten. Kortom het verkeer en daarmee ook de verkeersveiligheid is meer dan geregeld onderwerp van gesprek in onze gemeente.

1999 Regeren is vooruitzien. Om die reden besloot het college eerder dit jaar om een nieuw Gemeentelijk verkeers- en vervoersplan op te stellen. In het gemeentelijk jargon het GVVP geheten. Dat is hoognodig want het vorige GVVP dateert van 1999. Sindsdien is de wereld en ook Putten zeer veranderd. Zowel het gebruik van de auto als van de fiets is in de afgelopen ruim twintig jaar toegenomen. Dat heeft, zo leren de cijfers ons, overigens niet geleid tot méér ongevallen in onze gemeente. Wel vielen er meer gewonden en dodelijke slachtoffers te betreuren. Vaak waren de fietsers de dupe. 

LAADPUNTEN Zorgpunten zijn ook de hoge snelheid in het buitengebied en de sluiproutes die onder andere door het vrachtverkeer wordt gekozen. Belangrijke ontwikkeling is, ik noemde het al even, de toename van het aantal fietsers en wandelaars. Deze trend werd al eerder ingezet maar door de uitbraak van het coronavirus zijn meer mensen gaan fietsen en wandelen. Prima natuurlijk, maar dat heeft wel consequenties voor onze infrastructuur. 

THEMA’S Wij zijn op dit moment bezig om al deze nieuwe ontwikkelingen in kaart te brengen. Dat doen wij aan de hand van de thema’s verkeersveiligheid, bereikbaarheid en duurzame mobiliteit. Bij dit laatste moet u bijvoorbeeld denken aan elektrische auto’s en ook aan deelauto’s. Ik kan mij echter heel goed voorstellen dat u als inwoner of wellicht als ondernemer mee wil denken en praten over het GVVP.

Binnenkort organiseren wij een inloopavond waarin wij niet alleen bijpraten over onze plannen, maar waar ook volop ruimte is ingebouwd om uw mening en uw opmerkingen te ventileren over het concept. 

Deze inbreng benutten wij dan bij het opstellen van het GVVP. Daarna is het vanzelfsprekend aan de gemeenteraad van Putten om een nieuw GVVP de komende jaren vast te stellen. 

Binnenkort meer hierover in de Puttenaer.

Roelof Koekkoek, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie