Wilma Knoppersen, bestuurslid Oktober '44, legt uit wat er in De Aker te zien is.
Wilma Knoppersen, bestuurslid Oktober '44, legt uit wat er in De Aker te zien is. Gert van Dompseler

Leerlingen gaan terug in de tijd met Stichting Oktober ‘44

7 oktober 2021 om 15:04 Historie

PUTTEN Ook dit jaar kregen de leerlingen uit groep 8 van alle Puttense basisscholen een uitnodiging van de Stichting Oktober ‘44 om op donderdag 30 september een herdenkingswandeling door het dorp te maken. Tijdens deze speciale dag gaan de leerlingen even terug in de tijd. Zo namen ze een kijkje in de oude kerk, De Aker, de gedachtenisruimte en het monument ‘De Vrouw van Putten’. 

De Stichting Oktober ‘44 heeft een uitgebreid lespakket samengesteld, zodat de leerlingen goed beslagen ten ijs komen. Er was dus al het een en ander voorbereid. Zo hebben de leerlingen al wat meer over de geschiedenis gehoord en onderzochten ze in groepjes een van de slachtoffers van de razzia. De informatie over de slachtoffers is te vinden op de website www.oktober44.nl. Daarnaast mochten de leerlingen een kunstwerk en een elfje (gedicht) over deze persoon maken. 

Iedere school nam een aantal gedichten mee naar de scholenochtend en in de kerk, waar de leerlingen luisterden naar de verhalen over de razzia en de gevolgen daarvan, werden enkele gedichten voorgedragen. Ook namen de kinderen een kijkje in De Aker. Hier waren spullen van de razziaslachtoffers te vinden en enkele nabestaanden waren aanwezig om de vragen van de leerlingen te beantwoorden. Alle kunstwerken waren hier ook te zien.

STILLE TOCHT Na al deze belevenissen liepen alle kinderen in een stille tocht naar het monument ‘De Vrouw van Putten’. In de bomen voor de herdenkingshof werden de elfjes opgehangen. Toen de kinderen het monument nog even van dichtbij hadden bekeken namen ze ook nog een kijkje in de gedachtenisruimte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie