Afbeelding
Gemeente Putten

Fontanusplein 1: Boer blijven is een kunst

13 oktober 2021 om 07:42 Opinie

Onze gemeente kent een groot buitengebied. Een gebied dat het waard is om te behouden. Een gebied waar mensen wonen en werken. Dat werken gebeurt met name in de recreatie en zeker ook in de agrarische sector. In die laatste sector speelt veel. 

Vorige week sprak ik in De Blokhut met ruim 40 veelal agrarische ondernemers over een toekomst van het buitengebied; een leerzame avond.

HOUVAST Als je als lokale bestuurder met inwoners of ondernemers spreekt, dan is dat vaak naar aanleiding van een voorstel of plan. De opzet van de avond in De Blokhut was juist om met elkaar in gesprek te komen zónder agenda. Dat lukte. 

Er kwam het nodige los en ik heb er flink wat van opgestoken. Wat mij betreft doen wij dat vaker.

VOOROP Eenmaal thuis moest ik denken aan de uitdrukking ‘Boer worden is een gunst, boer blijven is een kunst’. Natuurlijk weet ik dat de agrarische sector het flink te verduren heeft. Als je de verhalen erbij hoort, verhalen van mensen uit je eigen gemeente, dan komt dat nog meer binnen.

Een van de aanwezigen wees mij erop dat de gemeente het vaak heeft over boeren die stoppen of willen stoppen. “Zet de boeren die door willen gaan nu eens voorop”, zo werd mij te verstaan gegeven.

DOORGAAN Bij ons staat het stoppen met boeren, oftewel de functieverandering van agrarische bedrijven, inderdaad vaak centraal. Over boeren die door willen, hebben wij het minder in de lokale politiek. Een leerpunt! 

BEMIDDELING Ander punt van aandacht is de relatie tussen de boeren en de buren. ,,Er komt steeds meer import en dat zorgt voor wrijving. Bijvoorbeeld over geur en geluid. Dus liever een bedrijfje als buur dan een burger”, zo tekende ik op. En: ,,Om allerlei rechtszaken te voorkomen zou de gemeente een bemiddelende rol kunnen spelen. Dit om conflicten in de kiem te smoren.”

Dat laatste is zeker iets om verder over na te denken. Juridisch getouwtrek kost tijd en geld. 

Als je met een goed gesprek - onder leiding van de gemeente - een probleem met elkaar kunt tackelen, dan is dat prettig het bespaart geld. Een prima suggestie, daar ga ik mee aan de slag.

Ewoud ‘t Jong, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie