Fedde, Emma, Julia, Stijn, Bram en Britt mochten als eerste een boek uitzoeken.
Fedde, Emma, Julia, Stijn, Bram en Britt mochten als eerste een boek uitzoeken. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

De Akker heeft nieuwe schoolbibliotheek

14 oktober 2021 om 07:54 Onderwijs

PUTTEN Voor de leerlingen van basisschool De Akker begon de Kinderboekenweek extra feestelijk, omdat de nieuwe schoolbibliotheek feestelijk geopend werd door de Puttense kinderboekenschrijver Thijmen Gijsbertsen.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

,,De afgelopen periode hebben we flink wat geld vanuit de NPO-financiering (Nationaal Programma Onderwijs) vrijgemaakt voor het updaten van de schoolbibliotheek. Dat is belangrijk, want goede, aantrekkelijke boeken zijn de motor van het leesproces”, legt leerkracht Roel Verloop uit. De leerlingen waren erg blij met de nieuwe bibliotheek waar weer veel nieuwe boeken te vinden waren. 

BOEKJE Emma (11) legt uit: ,,Thijmen Gijsbertsen kwam bij ons op school en hij vertelde over de totstandkoming van zijn boeken ‘Een bofkont in Pechstad’, Joris en het reuzenraadsel’ en ‘De pompoencaravan’. Daarna gingen we met zijn allen naar de bibliotheek en mochten Fedde en Elena een lint doorknippen om de bibliotheek officieel te openen. We werken nu zelf in de klas ook aan een boekje. Dat doen we in groepjes van drie. We schrijven een verhaal van drie pagina´s en maken er ook illustraties erbij.” 

In groep 8 is het boek ‘Een bofkont in Pechstad’ voorgelezen. Bram, Julia, Stijn en Britt hebben het boek zelf gelezen. ,,Mijn zus hield een boekbespreking over dat boek en toen wilde ik het ook graag lezen”, vertelt Britt. 

DONALD DUCK Julia (11) leest elke avond voordat ze gaat slapen. ,,Als mijn moeder dan zegt dat ik moet gaan slapen lees ik gauw nog een paar bladzijden. Op dit moment lees ik een Donald Duckpocket.” Julia verheugt zich erop om eens lekker in de nieuwe bibliotheek te snuffelen. 

Bram (9) leest soms wel graag. ‘’Ik lees meestal Donald Duckjes en af en toe wat bladzijden van ‘Dummie de Mummie’. Daar ben ik nu nog mee bezig.” Britt (9) houdt niet echt van spannende boeken. ,,Ik lees veel liever ‘Dagboek van een Muts’ of ‘Het leven van een Loser’.” De andere kinderen geven aan juist wel van een spannend boek te houden.

Ook Stijn (10) leest graag een spannend boek. ,, Maar andere boeken vind ik ook leuk. Uit de nieuwe bibliotheek ga ik als eerste ‘Snuf de hond’ lezen.”

LEVEN VAN EEN LOSER Eigenlijk blijken alle leerlingen dol te zijn op ‘Dagboek van een Muts’ en ‘Het leven van een Loser’. Fedde (11) geeft aan: ,,Deze boeken zijn leuk om te lezen, omdat er veel plaatjes en grapjes in staan.” Julia haakt erop in: ,,Voor de hele school zijn boeken met plaatjes favoriet. Die lezen zo lekker weg.”

FAVORIETE SERIE Julia wil heel graag ‘Dievenschool’ lezen. ,,Niels heeft het boek nu, maar eigenlijk wacht de hele klas op het boek. Het is de grote favoriet op dit moment van groep 7. De hele klas kan niet wachten tot Niels het weer inlevert.” Bij groep 8 is ‘De waanzinnige boomhut’ ook wel een favoriete serie, maar dat wordt op de voet gevolgd door ‘Dagboek van een Muts’ en ‘Het leven van een loser’”, vertellen Fedde en Emma. Julia vertelt: ,,Ik zag dat nu dat de hele serie in de nieuwe bibliotheek staat dus nu kunnen we alle delen lezen. Emma vult aan: ,,Heel veel kinderen houden van het lezen van series. Als een serie dan leuk is kunnen we door blijven lezen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie