Afbeelding
Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Het Station komt leeg te staan

5 november 2021 om 16:18 Overig

PUTTEN Margee en Benjamin Bergman stoppen met de exploitatie van Het Station in Putten. ,, Door allerlei redenen hebben we er nooit van kunnen maken wat we voor ogen hadden. En nu hebben we helaas moeten besluiten te stoppen. We maken ons grote zorgen over de toekomst van het gebouw. Maar voor ons is de koek op”, aldus Margee.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Margee schetst de geschiedenis. ,,In 2010 besloten we het roer helemaal om te gooien. Het was ons opgevallen hoe prachtig het station van Putten is, qua architectuur. Maar ook hoe droevig het station eruitzag. En dat was precies de reden waarom wij daar juist een kans zagen. We kwamen erachter dat er dagelijks ongeveer 1500 bewegingen rond het station plaatsvinden en dat vonden we best veel voor zo’n klein stationnetje. In het begin zijn we, door de gemeente, nogal verkeerd geïnformeerd wat betreft de vergunning en regelgeving op dit pand. We kregen te maken met een milieucirkel, veiligheid en het bleek dat we in een gevarenzone gevestigd waren. Dat had alles te maken met het gasbedrijf precies aan de andere kant van het spoor. Toen wij dit weken later te horen kregen, hadden wij al flink geïnvesteerd en een huurcontract bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). We zaten op een plek waar we niets mochten ondernemen. Zelfs de NS wist niet dat er zoveel beperkingen zijn rond Het Station.” 

,,Het Station is door ons toedoen zo mooi geworden van binnen (en buiten). En wij hebben het weer toegankelijk gemaakt voor de reizigers. De Nederlandse Spoorwegen had dan wel de zak met geld om te verbouwen, maar als wij niet op tijd hadden ingegrepen hadden ze drie prachtige ramen dichtgetimmerd, waardoor het er aan de buitenkant veel minder mooi had uitgezien. Ook de kap hadden ze aan willen passen en dan zou er een lelijke schoenendoos zijn ontstaan. Daar hebben wij een stokje voor gestoken. Tevens waren er al twee oude schuifdeuren kapot gezaagd en in de container gegooid. Gelukkig hebben we er nog twee kunnen redden. Dit voelt voor ons toch een beetje als onze nalatenschap aan Putten .”

Margee vervolgt: ,,Wij hadden héél graag een dagbesteding willen organiseren in samenwerking met de Postkamer van Nijkerk. Maar kregen daar geen toestemming voor. Met heel veel kunst en vliegwerk en creativiteit hebben wij Het Station in de lucht weten te houden. We hebben overigens nooit begrepen dat die strenge regelgeving/gevaren ineens niet meer bestonden als er weer eens wat aan de hand was op het spoor. We kregen te maken met zelfdoding, bladeren op de rails, verwarde personen op het perron, kapotte bovenleidingen, vertragingen, uitgevallen treinen en soms zelfs wel twee of drie uitgevallen treinen. Dan zaten er soms gewoon achthonderd tot duizend mensen tweeënhalf uur vast in en rond Het Station. Maar dat gaf ook bijzondere momenten én ontmoetingen. We kregen te maken met gestrande reizigers, jong, oud, arm en rijk. Gemoedelijk zaten Nederlanders samen met buitenlandse mensen samen aan een warm bakkie koffie, thee of chocolademelk.”

,,Eigenlijk is er niets leukers dan een station. We hebben hier zwervers ontmoet, maar ook een rijke zakenman/vrouw uit Dubai. Zij kwamen van Schiphol en werden dan bij ons opgehaald door taxi’s of auto’s van het bedrijf waarmee zij zakendoen. Toch was niet alles rozengeur en maneschijn. We kregen ook veel te maken met diefstal en dealers rond ons station. Ach, ik kan nog zoveel meer vertellen. Mooi was die tijd....”

,,Wij hebben helaas veel activiteiten stiekem moeten organiseren. Zoals iedere vrijdagmiddag onze Stitch&Bitch middag. Waar mensen iedere vrijdagmiddag kwamen breien of handwerken. Soms kwam een gestrande reizigers mee breien. Ooit de CultuurSalon op zondagmiddag. Dat mochten wij zeven keer per jaar organiseren, dus mét toestemming. Dat was zo gezellig. Mensen uit de kunst en cultuurwereld kwamen over hun boek, kunstwerk of muzikale talenten vertellen. Fantastisch livemuziek erbij, van hiphop band tot strijkkwartet of musical zangeres tot jazzband, alles kon.”

,,Nu komt er een einde aan. Corona heeft wel de genadeklap gegeven. Waar ik me zorgen om maak is het gebouw. Het is prachtig, maar het is geen monument. Dus in principe kan de NS het plat schuiven. De NS zal zeggen dit niet te doen, maar als het niet te verhuren is en het gebouw wordt niet onderhouden ben ik er wel bang voor. Op dit moment hebben we al een lekkage aan het dak. Wij hebben veel partijen, waaronder de politiek en de gemeente, benaderd over het belang van dit station. Ook hebben wij onze ideeën gelanceerd om er een echt Puttens ding van te maken. Maar niemand was bereid om mee te denken.”

,,Ik ga nu door tot eind november met de leegverkoop en ben iedere zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur en verder op afspraak via Whatsapp 0612203608.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie