Vrijwilligers bezig met een grondboring in het Speulder- en Sprielderbos.
Vrijwilligers bezig met een grondboring in het Speulder- en Sprielderbos. Erfgoed Gelderland

Ruim twintig grafheuvels gevonden in omgeving Putten

10 november 2021 om 17:58 Historie

PUTTEN (ANP) Vrijwilligers van Erfgoed Gelderland en studenten van de Universiteit Leiden hebben ruim twintig nieuwe grafheuvels op de Veluwe gevonden. Ze deden 120 boringen in 42 heuvels in de buurt van Putten. Het onderzoek naar grafheuvels gaat in november verder in Arnhem en op de Elspeter Heide, aldus Erfgoed Gelderland.

Het was al bekend dat de Veluwe dichtbevolkt is geweest in de prehistorie. In 2019 is met een nieuwe techniek de hele Veluwe afgespeurd op hoogteverschillen. Dat leverde een paar duizend mogelijke grafheuvels op, die nu met grondboringen nader worden onderzocht. Door te boren wordt duidelijk of het om een natuurlijke heuvel gaat of dat het een door mensen opgeworpen heuvel is.

In de prehistorie begroeven de bewoners hun doden in heuvels, in kilometers lange en rechte rijen naast elkaar. De heuvels waren markeringen langs doorgaande routes. Wie op een heuvel ging staan kon zien waar de route naartoe ging. Dergelijke rijen grafheuvels komen ook in Rusland, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voor. Archeologen dachten al dat er op de Veluwe veel grafheuvels zouden zijn en dat het een te grote klus zou zijn om die allemaal te onderzoeken. Met de nieuwe techniek kon de hele Veluwe via beelden op een website afgezocht worden.

Vrijwilligers die in november grondboringen willen doen, kunnen zich melden bij Erfgoed Gelderland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie