Afbeelding
Eigen foto

De beken zijn dringend aan onderhoud toe

2 december 2021 om 15:41 Politiek

PUTTEN De fracties van Gemeentebelangen en het CDA hebben afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Oud Groevenbeek. Robin Hoogendijk van Gemeentebelangen had voor dit bezoek alle raadsfracties uitgenodigd.

Onder aanvoering van  Aart van Dusschoten  en Bertus Cornelissen van de Stichting Natuur en Milieu Putten en Leendert Olthuis van De Bekenstichting werd gelopen over de paden langs de beken die voornamelijk droog liggen. ,,De oorzaak van de droge beken komt door het tekort aan grondwater. Dit grondwater komt niet langer in de beken terecht, omdat het water wordt opgepompt door bedrijven en particulieren die rondom dit prachtige natuurgebied het water gebruiken om hun grote zwembaden in de tuin bij te vullen`, leggen de heren uit. ,,Fijn is het om te weten dat het Bosbad Putten zijn verantwoordelijkheid wil nemen om minder grondwater op te pompen. Zij hebben aangegeven dit te doen door de kanovijver niet meer bij te vullen. Maar we zijn er nog lang niet. Om het water terug te krijgen in deze beken moet er worden samengewerkt.”

Volgens Robin Hoogendijk van Gemeentebelangen zijn alle partijen van goede wil en ontbreekt het nu nog aan een goede samenwerking. ,,Samen met Waterschap Vallei en Veluwe zou de gemeente Putten het voortouw moeten nemen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door met de gebruikers afspraken te maken over het gebruik van dit grondwater.”

FLINKE SCHOONMAAK Een flinke schoonmaak van de beken lijkt Hoogendijk dan ook niet meer dan logisch, omdat dit onderhoud al ruim tien jaar niet is gedaan. 

,,Het water moet weer terug in de beken waardoor dit water ook haar natuurlijke weg weer zal moeten vinden naar de aangrenzende gebieden. Laten we ook dit schitterende natuurgebied niet vergeten.”

In dit deel van Nederland zijn er geen rivieren. De aanvoer van water komt alleen van regen en grondwater. Te weinig water kan schade geven aan natuur en gewassen in de landbouw.

Het was zaterdag guur en koud, maar dat weerhield Gemeentebelangen en het CDA er niet van om de beken te bekijken.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie