Loes van Nijhuis-Schoolderman is vandaag 2 december in de Kunstkelder om met bezoekers in gesprek te gaan.
Loes van Nijhuis-Schoolderman is vandaag 2 december in de Kunstkelder om met bezoekers in gesprek te gaan. J.A.C. Simon

Loes van Nijhuis-Schoolderman exposeert in de Kunstkelder

2 december 2021 om 10:28 Kunst

PUTTEN Loes van Nijhuis-Schoolderman exposeert momenteel in de Kunstkelder van Putten met haar tweede serie bronzen beelden.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

,,Ik ben in 2010 afgestudeerd aan de Vrije Academie Nunspeet (VAN) met een serie portretten in brons van dorpsgenoten met een beperking. Door mijn werk in het speciaal onderwijs, het paardrijden met mensen met een beperking en onze dochter die beperkingen heeft, ben ik erg verbonden met deze doelgroep. Ik wilde met mijn werk ook deze doelgroep laten integreren en laten zien hoe mooi de imperfectie kan zijn”, vertelt Loes van Nijhuis. ,,Na het maken van die eerste serie had ik het gevoel dat ik er nog niet klaar mee was en heb daarom de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe serie ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Dit zijn ook allemaal bronzen beelden, koppen en figuren van mensen met en zonder beperking. Ik zet met mijn werk graag mensen op het verkeerde been, hou van een grapje en wil mensen laten nadenken over hetgeen er te zien is. Ik wil bezoekers uitnodigen om eens goed te kijken. Wie is nou wie. Er wordt zo vaak geoordeeld, terwijl we eigenlijk niets weten.”

Loes vervolgt: ,,In mijn nieuwe serie zit een verloop en de beelden worden steeds abstracter. De vormen worden steeds simpeler. Zo zien bezoekers een zwangere vrouw of een moeder met een kind. Maar het kan zijn dat het beeld waar je naar kijkt eigenlijk een vrouw met een beperking is. Mijn boodschap is dan ook, oordeel niet en zie de mens. Bij mijn beelden heb ik korte teksten op rijm geschreven en ik ga hierover graag met mensen in gesprek.”

,,Met mijn werk vertel ik een integratieverhaal van mensen met een beperking. We leven in een enorme verharding op dit moment, waarin we steeds meer verschillende kampen tussen mensen zien ontstaan. Daarom is het juist nu zo mooi om over een stukje verzachting te lezen en te horen. Oordeel niet zo snel, de wereld is imperfect en snap het verhaal achter de mens. Wie is nou een boer, wie is nou een burger, wie zijn die buitenlui.”

,,Ik ben blij dat ik mijn verhaal heb kunnen vertellen. Het is een mix geworden tussen mensen met en zonder beperking. Wat mij betreft is het verhaal nu verteld zijn en hoef ik hier geen vervolg aan te geven. Ik blijf het niet benadrukken, de integratie van mensen moet nu gewoon zijn.”

De complete serie van 22 beelden is te zien in de Kunstkelder. Boven ieder werk hangt een tekst en er is ook een boekje te vinden waar bezoekers in kunnen kijken. ,,Ik ben donderdagmiddag 2 december zelf om 14.00 uur aanwezig om desgewenst met belangstellenden te praten en om de vragen te beantwoorden en het verhaal te vertellen”, besluit Loes.

De Kunstkelder is te bereiken via de trap aan de achterzijde van het gemeentehuis. Mindervaliden kunnen gebruik maken van de hoofdingang en de lift van het gemeentehuis, behalve op vrijdagmiddag en zaterdag. De Kunstkelder is op dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 14.00 uur tot 16.30 uur en op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie