Maxine Hassing van My Dressoir tussen rekken vol feestkleding
Maxine Hassing van My Dressoir tussen rekken vol feestkleding Aangeleverd
jaarwisseling 2021

Niet kopen, maar huren: Designerkleding om in te shinen

27 december 2021 om 14:25 Achtergrond

AMSTELVEEN Kleding kopen die je slechts enkele keren draagt en vervolgens jarenlang in de kast blijft hangen. Voor de modebewuste consument die het milieu wil sparen is er tegenwoordig een alternatief: kleding huren. Bijvoorbeeld dat spectaculaire jurkje om te schitteren tijdens de jaarwisseling.

My Dressoir is zo’n kledingverhuurbedrijf. Het opereert online en verhuurt designer kleding voor speciale gelegenheden, zoals feesten en evenementen. Het bedrijf is opgericht door Maxine Hassing. Ze had al ervaring in het verduurzamen van traditionele sectoren. “Ik hielp bedrijven om te verduurzamen.” De mode-industrie bleef daarin achter, zag Hassing. “Het idee voor dit bedrijf is ontstaan uit mijn eigen ervaring. Net als iedere andere vrouw wilde ik ook graag een mooie outfit dragen naar een feestje, maar wilde ik niet steeds iets nieuws kopen.” In dat gat is Hassing gesprongen. Niet alleen de duurzaamheidsgedachte speelt hierbij een rol. “Ik wil iedere vrouw, waar ze ook woont en wat haar budget ook is, de mogelijkheid geven om zelfverzekerd de deur uit te stappen naar een gelegenheid.”

WALHALLA Via My Dressoir zijn verschillende designer outfits te huren, van jurken tot jumpsuits. De consument kan zoeken op prijs (van betaalbaar tot exclusieve designs), en een selectie maken voor bepaalde gelegenheden, zoals bruiloft of gala. “We werken samen met retailers en ontwerpers. We bieden de standaard confectiematen aan, van XS tot XL.” Met zoveel mooie kleding moet het een walhalla zijn om er te werken, tenminste, dat zal menig vrouw denken. “Ja, we zien elke dag ontzettend mooie stukken voorbijkomen.” De uiteindelijke selectie voor de website maakt Hassing zelf. “De kleding die ik kies, is aan de ene kant tijdloos, maar heeft anderzijds een bijzonder ontwerp. Bijvoorbeeld door het kleurgebruik, of het materiaal. Het is wel van belang dat het materiaal tegen een stootje kan.”

STOMERIJ In de huurprijs zitten de verzendkosten en de kosten voor de stomerij verwerkt. “Klanten hoeven de kleding niet zelf te wassen, dat doen wij.” Ook over de verzending is nagedacht, deze moet ook zo duurzaam mogelijk. “We hebben hiervoor een speciale kledingtas ontworpen, waarin de kleding verstuurd wordt. Deze tas is herbruikbaar.” Bang voor een ongelukje hoeft de drager niet te zijn. “De gehuurde kleding is tot 100 euro schade verzekerd. Wanneer je op een feestje bent, kan er een keer een glas wijn over de kleding gaan, of iemand stapt op de zoom van een jurk. De meeste schade is te herstellen. En zo niet, dan is het kledingstuk in ieder geval een stuk vaker gedragen dan normaliter het geval is.”

WACHTLIJST Hassing heeft het bedrijf in 2019 opgericht. Sindsdien is het bedrijf aardig gegroeid. “Vrouwen weten ons steeds beter te vinden. We hebben zelfs een wachtlijst voor de abonnementsdienst die we aanbieden. Voor een vast bedrag per maand kun je dan drie kledingstukken huren. Ideaal voor vrouwen die vaker in de maand naar een evenement moeten. Zo maken ook bekende Nederlanders gebruik van onze dienst.”

DUURZAAMHEID Een andere aanbieder is CIRCLE CLOSET. Hier geldt hetzelfde principe: designerkleding kan gehuurd worden, voor verschillende periodes: van vier, veertien tot dertig dagen. Oprichtster is Florentine GillIs. “In 2016 kon ik vanwege gezondheidsklachten een tijdje niet werken. Ik besloot mijn leven anders in te richten, wilde duurzamer leven en minder consumeren. Onder meer op het gebied van kleding. Ik geloof in een goede basis qua kledingstukken, die je vaker kunt dragen, met daaromheen een flexibele schil van kleding die je minder vaak draagt. Juist in die flexibele schil is winst te behalen. Het gaat vaak om uitgesproken stukken die slechts op een aantal momenten kunt dragen.” Zo ontstond het idee voor CIRCLE CLOSET. “Ik wilde een kledingkast creëren waarop je nooit uitgekeken raakt, met oog op het milieu. Door kleding te verhuren van mooie merken ga ik fast fashion tegen en zorg ik dat mensen minder kleding kopen. We bieden gewilde en unieke stuks aan van merken als Isabel Marant, IRO en Ganni.”

HUURPERIODES Met haar bedrijf biedt ze klanten de kans om die uitgesproken stukken te huren. “Het was even zoeken naar wat voor kleding ik wilde verhuren. Ik begon met het verhuren van allerlei soorten kleding, maar na verschillende testen kwam ik erachter dat mijn klanten vooral kleding willen huren voor speciale gelegenheden en seizoenen. Daar komen ook de verschillende huurperiodes uit voort. Je kunt kleding huren voor vier dagen, bijvoorbeeld wanneer je een feestje of bruiloft hebt. Veertien dagen is handig voor wanneer je in een periode van twee weken meerdere events hebt. En de termijn van dertig dagen komt van pas bij het huren van seizoenskleding, zoals winterjassen. Mensen v vinden het leuk om elk seizoen een nieuwe winterjas te dragen, maar dat is best een investering. Huren biedt daarin een uitkomst.” In de huurprijs zijn net als bij My Dressoir de verzendkosten, stomerijkosten en een verzekering voor schade inbegrepen.

MOOIE KANS De beweegredenen van haar klanten verschillen, weet GillIs. “Een aantal klanten is vooral gericht op duurzaamheid. Voor anderen is het een mooie kans om designerkleding te dragen, tegen een gereduceerde prijs. De belangrijkste reden is dat mensen graag wisseling in hun kledingkast willen hebben. Door te huren kunnen zij regelmatig wisselen zonder dat het hen veel geld en ruimte in de kast kost.

UITPAKKEN Het gaat goed met haar bedrijf, en ze ziet de interesse toenemen. “Zeker richting de feestdagen. Ik heb het idee dat mensen deze kerst graag willen uitpakken.”

Naomi Heidinga

Florentine Gillls, oprichtster van CIRCLE CLOSET
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie