Een beeld uit de tv serie Sisi. De Duitse serie is vanaf 24 december te zien op tv.
Een beeld uit de tv serie Sisi. De Duitse serie is vanaf 24 december te zien op tv. NPO/KRO-NCRV
Feestdagen 2021

Thuis voor de buis: Geen straf met nieuwe series en tv-premières voor films

24 december 2021 om 14:27 Achtergrond

AMSTELVEEN Een avondlockdown? Geen probleem, binnen is genoeg vertier te vinden. Een avondje voor de tv kan ook leuk zijn, bijvoorbeeld met het aanbod van de verschillende streaming diensten. Ook de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) pakt uit met de feestdagen, onder meer met De Slag om de Schelde.

Mezen Dannawi, manager van NPO Start, is in het spoorboekje van de NPO gedoken. Hij heeft een aantal tips op een rij gezet. “Tijdens Eerste Kerstdag zenden we traditiegetrouw Stralend Kerstfeest uit, een programma van de EO. Diverse Nederlandse artiesten doen mee. Lekker meezingen vanaf de bank!” Met Oud en Nieuw is de oudejaarsconference van Peter Pannekoek op de buis. “Mocht je de uitzending vanwege feestelijkheden missen, dan kun je deze terugkijken via NPO Start, een website met bijbehorende app. Via deze app is bijna al het aanbod van de NPO beschikbaar. Op elk device, van telefoon tot laptop. Je kunt programma’s live kijken, of terugzien.” Niet alles kan worden teruggekeken via de app. “Dat geldt bijvoorbeeld voor buitenlandse series en films. Daar moeten wij extra rechten voor betalen. Deze kun je echter wel bekijken via NPO Plus. Via NPO Plus bieden we ook de mogelijkheid om afleveringen van een programma in één keer te bekijken. Terwijl je bij NPO Start een aflevering per week kunt zien.” NPO Start is gratis, voor NPO Plus betaal je 2,95 euro per maand.

TV-PREMIERE Op kerstavond beleeft de film De Slag om De Schelde zijn tv-première. De Nederlandse film kwam vorig jaar december uit en is nog steeds te zien in een aantal bioscopen. De Beentjes van Sint-Hildegard is al te zien via NPO Plus, maar op Eerste Kerstdag voor het eerst op tv. Het is een luchtige dramafilm over een vastgelopen huwelijk, geregisseerd door Johan Nijenhuis. Herman Finkers en Johanna ter Steege spelen de hoofdrollen in de film. Natuurlijk is er ook aanbod voor de jeugd, zo worden onder meer Kruimeltje en Brammetje Baas uitgezonden. Voor de kerst kun je al genieten van de film Penoza: The Final Chapter. “Deze is nu al te zien.” 

ZINA De NPO zendt deze winter een aantal nieuwe series uit. “Een van die series is Zina, vanaf 7 december te zien. Deze dramaserie, geproduceerd door KRO-NCRV, maken kijkers kennis met vijf vriendinnen en hun onstilbare drang om te worden wie ze willen zijn. Het verhaal speelt zich af op de grens van de Marokkaanse cultuur en de Hollandse polderrealiteit. De serie is komisch, soms pijnlijk en gaat over het bij elkaar komen van culturen.” Liefhebbers van Britse thrillers zitten goed bij de NPO: vanaf 9 december is Vigil te zien. Het verhaal gaat over de mysterieuze verdwijning van een Schotse vissersboot en een overlijden aan boord van de duikboot HMS Vigil. Deze gebeurtenissen zorgen voor een confrontatie tussen de politie en de marine en de Britse geheime dienst. DCI Amy Silva en DS Kirsten Longacre onderzoeken de zaken. Al snel stuiten ze op een samenzwering dat alles te maken heeft met de veiligheid in het land. 

DOWNTOWN ABBEY Nog meer Britse series: wie houdt van een Engels kostuumdrama, kan zijn of haar trekken ophalen bij Downton Abbey. De hele serie is nu te streamen via NPO Plus. Vanaf 20 december is de nieuwe serie van Dexter: New Blood te zien op NPO Plus en vanaf 3 januari op NPO 3. Deze langlopende serie verhaalt over een seriemoordenaar, die volgens zijn eigen inschatting van goed en kwaad mensen vermoord, en daarbij onder de radar probeert te blijven. Nog een kostuumdrama, maar dan Duits: Sisi. Ditmaal is het verhaal van Sisi gegoten in een serie. “Het is een eigentijdse en gedurfde productie geworden, met veel jonge acteurs. De serie is vanaf 24 december op tv.” Als laatste serie tipt Dannawi The Spectacular, een serie geproduceerd door de VPRO. Hadewych Minis speelt de hoofdrol in deze nieuwe dramaserie. De spannende conspiracy thriller, met een internationale cast, is geïnspireerd op een waargebeurd, niet eerder verteld, verhaal. Eind jaren 80 wordt het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks dodelijke IRA-aanslagen. Een speciaal team van rechercheurs opent de internationale jacht op een onzichtbare terreurcel, die een aanslag van ongekende omvang in Nederland heeft gepland. De serie is vanaf 23 december te zien op NPO Plus en vanaf 2 januari op NPO 3.

SEKSENGELEN Liefhebbers van documentaires kunnen kijken naar Scheefgroei in de polder, een serie waarin Jeroen Pauw de tweedeling qua rijkdom in Nederland onderzoekt. De eerste uitzending was op 29 november. “Daarnaast hebben we een serie gemaakt door PowNed over sekswerkers, genaamd Seksengelen. Tijdens de corona-persconferenties werden de sekswerkers vaak apart benoemd. Maar wie zijn dit eigenlijk? En wat beweegt hen? Deze documentaireserie is vanaf 13 december wekelijks te zien op tv, of in zijn geheel via NPO Plus.” Tot slot nog een buitenlandse documentaireserie, die Dannawi van harte aanbeveelt: Ali. “Een serie over de bokser Muhammad Ali, die niet alleen verhaalt over zijn leven, maar ook heel duidelijk een tijdsbeeld neerzet.” 

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie