Nathalie van Houwelingen van VVD Putten.
Nathalie van Houwelingen van VVD Putten. Eigen foto

‘Werkbare en praktische oplossingen zijn hard nodig om Putten leefbaar te houden’

6 januari 2022 om 13:30 Overig

PUTTEN Nu er vooralsnog geen zicht lijkt te zijn op versoepelingen van de corona maatregelen tot, waarschijnlijk eind januari, staat het water bij menig ondernemer tot aan de lippen. Hetzij financieel, dan wel emotioneel. Werkbare en praktische oplossingen zijn dus, volgens de VVD, hard nodig om Putten leefbaar te houden.

Na het bezoek van boa’s en de dag erna van politie aan Ko Jager, de winkel van Klaas en Alette Jager aan de Dorpsstraat, zijn er behoorlijk wat emoties losgekomen bij diverse winkeliers in het centrum. Namens VVD Putten heeft Nathalie van Houwelingen contact opgenomen met Klaas en Aletta om hierover in gesprek te gaan. ,,Ik wilde graag van hen weten waar onze winkeliers tegenaan lopen, wat hun behoeften zijn en welke oplossingen zij zelf kunnen aandragen.”

,,Naast Klaas Jager heb ik ook gesproken met Patricia Bongers, eigenaresse van Bruna Putten, Leander Brouwer werkzaam in de evenementenbranche en Karin Kubiak, eigenaresse van De Lichtster in Putten. Karin Kubiak heeft reeds op 30 april, 3 juni, 6 juni en 18 december 2020 en ook nog op 14 oktober 2021 brieven aan de gemeente Putten geschreven om tot werkbare en ook financiële oplossingen te komen voor alle winkeliers. Haar laatste brief was als brandbrief verzonden. Maar hierop is, tot op heden, door de gemeente niet geantwoord. En dat terwijl de termijn van beantwoording van binnengekomen brieven zes weken bedraagt”, aldus Van Houwelingen. ,,Hiermee is dan ook meteen een eerste behoefte duidelijk. Gemeente laat zien dat u uw ondernemers serieus neemt en communiceer. Dit hoeft echt geen weken te duren.”

Van Houwelingen vervolgt: ,,Het college heeft reeds in 2020 via De Puttenaer laten weten het contact met de burger te missen. De Puttense winkeliers nodigen het college daarom ook graag uit om zo spoedig mogelijk bij hen langs te komen en met elkaar in gesprek te gaan. Een uitnodiging om langs te komen in het gemeentehuis is wat hen betreft ook prima. Een dergelijke ontmoeting kan heel goed in twee- of drietallen met inachtname van de 1.5 meter.”

,,Winkeliers zijn van wezenlijk belang binnen een samenleving. Zij brengen geld in het laatje van de gemeentekas, zorgen voor werkgelegenheid en voor infrastructuur. Ook zorgen zij er samen met de horecaondernemers voor dat een dorpskern ‘leeft’ en dat het toerisme floreert. Het is dan ook erg belangrijk om naar al deze ondernemers te willen luisteren en hen de kans te geven hun oplossingen aan te dragen. Voor nu, omdat we ons immers in een crisis bevinden en voor de lange termijn, omdat de toekomst niet op zich laat wachten. Onze buurgemeenten, zoals Ermelo en Harderwijk, timmeren hard aan de weg. Als Putten hier niet in mee gaat missen we de spreekwoordelijke trein.”

,,Zo vragen onze ondernemers dringend om de reclamebelasting voor 2022 kwijt te schelden en de onroerendezaakbelasting (OZB) van winkelpanden onder de loep te nemen. Ook willen de ondernemers dat de gemeente in overleg gaat met pandeigenaren om in samenspraak met de winkeliers over leegstand, huren en de diversiteit van het winkelaanbod te praten. Tijdens marktdagen willen de winkeliers graag de mogelijkheid hebben tot een uitstalling voor hun winkel. Dit is wel degelijk mogelijk. Bij diverse andere gemeenten mogen ondernemers, tijdens marktdagen, wel een kraam of uitstalling voor hun deur hebben. Dat is ontstaan uit het feit dat kramen met niet-essentiële producten wel gewoon op de markt mogen staan. Voor de ondernemers in het dorp is het onbegrijpelijk dat zij zelf helemaal niets mogen”, legt Van Houwelingen uit. ,,Ondernemers vragen ook om een tegemoetkoming in de kosten voor hun investeringen met betrekking tot de coronamaatregelen. Denk hierbij aan aangeschafte stoplichten en andere materialen. Verder vragen de ondernemers van de gemeente om een duidelijk en eenduidig geluid van en naar de ondernemers en een duidelijke en snellere afhandeling van de bestrating van het centrum met daarbij een logische planning. Een snellere afhandeling van vergunningen, een positievere houding van boa’s en politie en de vrijheid hebben om naar eigen keuze op zondag hun winkel te kunnen openen staat ook op het wensenlijstje van de lokale ondernemers.”

,,Om ondernemers nog meer van dienst te kunnen zijn kan de gemeente op de digitale borden bij de ingangen van ons dorp, op sociale media, via andere kanalen en bijvoorbeeld de gemeentelijke pagina in De Puttenaer, met grotere regelmaat koop lokaal, kassabonnen acties en dergelijke vermelden. Ook werd een verzoek aan de winkeliersvereniging (WCP) gedaan om te zorgen voor meer saamhorigheid tussen winkeliers en de horecaondernemers. Een van de ondernemers merkte op ‘Durf van het woord samen, het werkwoord samenwerken te maken’”, aldus Van Houwelingen. ,,Puttense winkeliers en de horeca willen natuurlijk het liefst weer open, op een verantwoorde manier. Desnoods met een maximum aantal klanten per vierkante meter en met alle voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om de veiligheid te waarborgen. Zolang dit niet kan vragen zij uw steun en niet uw medelijden, zoals Karin Kubiak zo goed verwoordde.”

,,Wij vragen onze burgemeester en wethouders dan ook om de oplossingen, opmerkingen en aanmerkingen van onze lokale ondernemers met dringende urgentie ter harte te nemen. Ondertussen zal er tussen de VVD en de ondernemers, naar behoefte uiteraard, regelmatig overleg blijven plaatsvinden.”

Door: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie