Een kinderboekje als hulpmiddel als Mama plotseling ziek wordt. Marlika Migchielsen schreef 'Een feestelijke musts voor mama'.
Een kinderboekje als hulpmiddel als Mama plotseling ziek wordt. Marlika Migchielsen schreef 'Een feestelijke musts voor mama'. Arda Konings

Ziekteproces ouder in kinderboekje uitgelegd

13 januari 2022 om 09:29 Overig

ERMELO Marlika Migchielsen uit Ermelo beleefde iedere dag gezellige momenten met haar dochtertje Manouk. Niets was te gek. Totdat er plots door de diagnose MS bij Marlika een omslagpunt komt. Leven, overleven wordt. Hoe leg je zoiets uit aan een kind? In het boekje ‘Een feestelijke muts voor mama’ wordt dit proces duidelijk weergegeven.

Er is veel gebeurd en gepasseerd de afgelopen drie jaar voor vader Maurice, dochtertje Manouk en moeder Marlika. Een maand of negen na de geboorte van Manouk wordt het gezin geconfronteerd met een agressieve vorm van de ziekte MS. Aanvankelijk dacht Marlika nog aan een hernia vanwege uitvalverschijnselen in haar been. Door een val op haar hoofd wat resulteerde in een hersenscan, kwam de ziekte genadeloos aan het licht.

Marlika kreeg direct medicatie en er werd gevreesd dat ze in een rolstoel terecht zou komen. ,,Mijn leven viel in duigen. Van mezelf ben ik een heel actief persoon. Dit beeld paste niet in mijn hoofd. Ik wilde in de toekomst kunnen lopen, spelen en ravotten met mijn kind en man. Totdat ik van iemand hoorde of ik wel eens had gehoord van MS behandelingen in het buitenland? Nee, dat had ik niet! Ik ben me gaan verdiepen en inlezen. Overlegde met patiënten die behandeld waren en met mijn eigen specialist. Die reageerde aanvankelijk verbaasd en wees me op alle risico’s die eraan kleefde. ‘Maar’ zei ik resoluut, ‘ik heb alles goed ingeschat en ben jong. Wat zou u in mijn situatie doen met een jong gezin?”

Gelukkig kon Marlika na haar behandeling in Moskou bij haar specialist in Nederland het nabehandelingstraject volgen. Daar was ze ontzettend blij mee en dankbaar voor. Wekelijks volgt ze nu nog fysio- en oefentherapie. Al haar inspanningen werpen inmiddels vruchten af. ,,Ik kan weer trampolinespringen met mijn dochter en wandelen met Maurice. Bovendien wil ik dit jaar de vierdaagse gaan wandelen. Al haal ik het maar voor een dag!”

Dat de Ermeloër alles uit het leven wil halen bewijst ook haar drive om een boekje speciaal voor kinderen te realiseren. In de tijd dat ze gediagnosticeerd werd met MS werd haar vriendin Angelica de Gier uit Limburg met een jong gezin, ook met gezondheidsproblemen geconfronteerd. Het leven van beide vrouwen stond op z’n kop. Beiden vonden ze het lastig om hun ziekte op een begrijpelijke en makkelijk manier uit te kunnen leggen aan hun jonge kinderen. Ze besloten de handen ineen te slaan en een en ander te verwoorden met illustraties om zo het ziekteproces begrijpelijk te maken voor kinderen.

Het resulteerde in een realistisch, positief en ophelderend boekje, dat zowel voorgelezen als gemakkelijk door kinderen zelf gelezen kan worden. Marlika: ,,Door mijn werk als groepsleerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs, weet ik hoe belangrijk een boek als hulpmiddel kan zijn. Juist voor die aanhankelijke kleintjes kan het boekje enorm helpen om mama op te vrolijken als ze ziek is. In een makkelijke taal op rijm, die blijft hangen.” ISBN: 978-94-645-0163-6 www.boekscout.nl 

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie