De havikstraat speelt deze week de hoofdrol in Een Straatje Om...
De havikstraat speelt deze week de hoofdrol in Een Straatje Om... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

de Havikstraat

27 januari 2022 om 08:58 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. Van de Bruno Fabriciusstraat tot de Korenlaan: elke straatnaam in ons dorp vertelt een verhaal. In Een Straatje Om vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. Deze week vliegen we naar de Havikstraat.

In onze buurt zijn we dol op vogels: ons dorp heeft een vogelvereniging, aan de overkant van het Veluwemeer is een vogelreservaat én Putten heeft meerdere straten die vernoemd zijn naar vogels: Spechtstraat, Aalscholverstraat, Valkstraat en dus de Havikstraat. De vogel in die laatste straatnaam speelt deze week de hoofdrol in Een Straatje Om.

Gewapend met zijn brede, puntige vleugels en zijn rechthoekige, relatief kortere staart vliegt de havik door de bossen van de Veluwe. De sierlijke roofvogel staat bekend om zijn uitstekende kop, zijn knalgele poten en zijn opvallende wenkbrauwstreep. 

Volwassen haviken zijn donkergrijs aan hun bovenkant en hebben een lichtere kleur grijs aan de onderkant. Het vrouwtje is doorgaans groter dan het mannetje. De grootte van het vrouwtje is te vergelijken met een buizerd en die van het mannetje met een zwarte kraai. Als een mannetje een vrouwtje aan de haak slaat en de tortelduifjes gaan paren, komen daar jonge vogels uit met een bruinige bovenkant en een gestreepte onderkant. 

Mocht vogels herkennen aan hun uiterlijk niet je sterkste punt zijn, kun je ook letten op hun geluid. Vooral bij hun nest zijn ze soms goed te horen: daar kekkeren ze en maken ze hoge en schreeuwende geluiden. 

Toch is de havik doorgaans een stille genieter: het liefst bevindt hij zich in zijn nest, hoog in een boom, waar hij zich nauwelijks beweegt. Totdat hij honger krijgt. Waar wij ons graag neerstorten op een terras ergens in Putten, verlekkert de Nederlandse havik zich op een postduif, gaai, konijn, houtduif of muizen. De vrouwtjes gaan daarbij af op grotere prooien dan de mannetjes.

Als de havik een potentiele prooi ziet, maakt de roofvogel zich vliegensvlug op om toe te slaan. Hij zet zich af van zijn tak of gaat laag vliegen, maakt een paar slagen met zijn vleugels om vaart te maken en duikt dan direct op zijn prooi af. Opvallend is dat hij na zijn afzet zo snel mogelijk zijn vleugels tegen zijn lijf wil aanduwen. Zo wordt de havik smaller, waardoor hij zich makkelijker en geruislozer door de bomen en struiken heen kan bewegen en zijn prooi beter kan verrassen. 

Al decennialang zijn de bossen van de Veluwe de perfecte plek voor haviken om hun prooien te vinden, maar de vogels bevinden zich ook graag in de andere koude delen van het Noordelijk Halfrond. Voorwaarden voor zijn verblijf zijn dus een geschikte en hoge boom, waar hij een groot nest kan maken van takken, en een gebied van honderden hectare groot om voedsel te zoeken. Dat nest kan jaren worden gebruikt en dus kan de havik zich lang op dezelfde plek bevinden. Dus hoewel de Veluwe vol zit met haviken, zul je ze niet zo snel tegenkomen in de druk behuisde buurt van de Havikstraat in Putten.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie