CDA'er Wim van de Koot heeft iets voor de familie Van de Wetering meegebracht.
CDA'er Wim van de Koot heeft iets voor de familie Van de Wetering meegebracht. Eigen foto

CDA op bezoek bij schapenhouders

3 februari 2022 om 11:39 Overig

PUTTEN Wolven worden steeds vaker gezien, het aantal neemt toe en ze verspreiden zich buiten de Veluwe. Sommigen hadden er zelfs al één in onze omgeving gezien, maar daar bleef het bij. Op 13 januari hebben wolven echter toegeslagen in de Putten. Om precies te zijn in Gerven vlak bij Nijkerk. Daar zijn in één nacht bij twee schapenhouders acht respectievelijk vier schapen verscheurd.

CDA raadslid Van de Koot en bestuurslid Van Winkoop uit Putten hebben samen met de twee CDA raadsleden Veldhuizen en Bokkers uit Nijkerk de beide families bezocht om hen een ‘hart onder de riem’ te steken en hun verhaal te horen.

De vreselijke beelden van de dieren zijn op sociale media gedeeld. De schrik zit er goed in en de overgebleven schapen worden voorlopig binnen gehouden of ‘s nachts in een speciale kraal met flink schrikdraad opgesloten. Maar hoe moet het nu verder? Wolven hebben geen natuurlijke vijand en breiden zich daarom gestaag uit, waardoor ze waarschijnlijk steeds dichter bij de bewoonde wereld komen. Een vorm van beheer lijkt onvermijdelijk om het aantal niet te sterk te laten groeien.

Uit de bezoeken kwam naar voren dat de getroffen schapenhouders niet in het door de provincie vastgestelde leefgebied van de wolf wonen, waardoor de veehouders geen aanspraak kunnen maken op de provinciale regeling. Deze regeling biedt ondersteuning bij de aanschaf van middelen om het vee te beschermen. Ook wordt aangegeven dat de vergoeding voor de geleden schade niet de volledige schade dekt.

De CDA’ers hebben er bij hun bestuurders in de provincie en Den Haag op aangedrongen om naar mogelijkheden te kijken om veehouders te helpen met een goede compensatie. Een belangrijke vraag zal ook zijn hoe men denkt de toename en verspreiding op de langere termijn aan banden te leggen. De wolven houden zich nu eenmaal niet aan de aangewezen leefgebieden.

CDA Putten en CDA Nijkerk-Hoevelaken

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie