Henk en Wilma van den Berg hopen op een nierdonatie. Reacties zijn welkom bij de redactie.
Henk en Wilma van den Berg hopen op een nierdonatie. Reacties zijn welkom bij de redactie. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Henk van den Berg zoekt een nierdonor

18 februari 2022 om 10:42 Mensen

PUTTEN Het aantal Nederlanders dat wacht op een nier, hart of long is gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. 

In totaal wachten 1.298 mensen op een nieuw orgaan van een overleden donor, ten opzichte van 1.257 mensen in 2020. De wachtlijst is het sterkst gestegen voor nieren en nierpatiënten vormen de grootste groep wachtenden. Op 31 december 2021 stonden er 877 mensen op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor.

ERFELIJKE AANDOENING Ook Puttenaar Henk van den Berg is nierpatiënt. Bij Henk is het een erfelijke aandoening. Hij komt uit een gezin van twaalf kinderen en maar liefst negen van hen hebben problemen met hun nieren. ,,Wij zijn allemaal erfelijk belast, want mijn moeder had het ook. In mijn familie hebben zoveel mensen een nierziekte, dus ik weet wat me te wachten staat. Maar hier komt wel meteen een ander probleem om de hoek kijken. Als ik een nieuwe nier nodig heb hoef ik in mijn familie niet te zoeken”, legt Henk uit. ,,Daarom ben ik op zoek naar iemand die mij een nier wil geven.”

Al ruim veertig jaar weet Henk dat hij ziek zou worden. ,,Het was alleen niet bekend wanneer ik ziek zou worden en wanneer mijn nierfunctie zou afnemen. Het is niet van tevoren bekend hoe de ziekte zich ontplooit.” Henk heeft nog een nierfunctie van veertien procent. ,,Naar verwachting moet ik tussen nu en een half jaar spoelen.” Iedere maand wordt Henk onderzocht en iedere keer krijgt hij weer slecht nieuws te horen. Zijn nierfunctie neemt steeds verder af. ,,Mijn nieren takelen in rap tempo af. Als ik naar de tien procent zak, dan moet ik spoelen”, vertelt Henk. ,,Op dit moment doorloop ik een traject om te kijken of ik in aanmerking kom voor een niertransplantatie. Aan het einde van deze maand hoop ik groen licht te krijgen en in ieder geval op de wachtlijst te worden geplaatst. Maar het duurt wel even voordat ik dan aan de beurt ben. Er wordt een puntensysteem gehandhaafd en patiënten die dagelijks moeten dialyseren krijgen meer punten.” Als de nieren nog nauwelijks werken en een transplantatie niet (meteen) kan, hebben patiënten een kunstnier nodig om in leven te blijven. Dat heet dialyseren. Er zijn verschillenden vormen van dialyseren, maar Henk weet nog niet welke keuzes hij kan maken in de toekomst.

BEWUSTWORDING Naast de wens van Henk om een nier te mogen ontvangen wil hij ook een stukje bewustwording creëren. ,,Het is erg belangrijk om organen te doneren. Niet alleen nieren zijn belangrijk. Er is ook een vreselijk tekort aan longen en een grote wachtlijst voor hartpatiënten. Een paar huizen verderop woont een buurman met longproblemen. Die is ook gebaat bij een transplantatie.”

Henk ondervindt wel al last van zijn afnemende nierfunctie. ,,Ik ben veel eerder moe en moet alles goed plannen.” Zijn vrouw Wilma vult aan: ,,Henk heeft de bijkomende pech dat hij na een zwaar ongeval in 2012 niet meer voelt dat hij moe is. Henk heeft toen hersenletsel opgelopen. Hij was verlamd en kende niemand meer.” Inmiddels werkt Henk toch nog twee keer drie uur per week. ,,Dat doe ik graag voor mijn baas, omdat ik wat terug wil doen. Hij heeft mijn gezin enorm geholpen toen ik na het ongeval in het ziekenhuis terecht kwam.”

,,Het dialyseren gaat me enorm beperken in mijn vrijheid, maar als ik het niet doet dan red ik het zeker niet”, aldus Henk. Wilma vindt het wel een heel spannende periode en ziet er als een berg tegen op. Henk zelf legt het makkelijker naast zich neer. ,,Ik heb een klein beetje geluk dat het zo in de familie zit. Ik weet al wat me te wachten staat. Mijn enige redding is dialyse of een donornier. Al mijn hoop is gevestigd op een donornier. Dan kan ik weer op gewone voet verder leven.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie