Wilma van Voorst-Ruiter vraagt waarom de gemeente Putten stopt met het vergoeden van cursussen voor AED-vrijwilligers.
Wilma van Voorst-Ruiter vraagt waarom de gemeente Putten stopt met het vergoeden van cursussen voor AED-vrijwilligers. Wij Putten

Wij Putten wil AED’s in Putten behouden

1 maart 2022 om 10:12 Overig

PUTTEN Waarom stopt de gemeente Putten met het vergoeden van cursussen voor AED-vrijwilligers? Dat wil Wij Putten graag van het college weten.

Zoals in veel gemeenten zijn ook in Putten op diverse plekken AED’s (automatische externe defibrillator) beschikbaar, waarmee het hart bij een stilstand weer op gang kan worden gebracht en die dus levensreddend kunnen zijn. Vrijwilligers zijn opgeleid om deze apparaten te bedienen en mensen te reanimeren. Ze gaan periodiek op herhaling om hun vaardigheden op te frissen.

Uit een noodkreet van een van de vrijwilligers gericht aan de fractie van Wij Putten, blijkt dat de gemeente deze herhalingscursussen reanimatie niet meer wil vergoeden. Volgens Jan Maasse, die de cursussen verzorgt, stopt de gemeente bovendien met het financieren van het onderhoud van de apparaten. ,,Wat we in tien jaar hebben opgebouwd, valt als een kaartenhuis in elkaar”, zegt hij. ,,Mensen die dag en nacht klaar staan, worden zomaar afgedankt.”

De fractie van Wij Putten is verbijsterd. Raadslid Wilma van Voorst-Ruiter. ,,Deze mensen zetten zich geheel belangeloos in om de levens van dorpsgenoten te redden. Moeten zij dit voortaan uit eigen zak betalen?” Het bericht dat de gemeente bovendien stopt met het financieren van het onderhoud, gaat nog een stap verder. ,,Het netwerk van AED’s wordt zo de nek omgedraaid”, stelt Van Voorst- Ruiter.

Het raadslid wil graag van het college weten waarom de gemeente stopt met het vergoeden van de cursussen en wat volgens het college de gevolgen zijn voor de bereidheid van deze vrijwilligers om zich in te zetten. ,,En wat betekent dit voor de gezondheid en het welzijn van de inwoners?”

Gelet op de ernst van de zaak heeft Van Voorst-Ruiter gevraagd om spoedige beantwoording van de vragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie