PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Putten

Vertrouwen in lokale overheid daalt met verkiezingen voor de deur

Overig
Foto: ANP
7 mrt 2022, 10:42
Vertrouwen in lokale overheid daalt met verkiezingen voor de deur.
Vertrouwen in lokale overheid daalt met verkiezingen voor de deur.
PUTTEN

In de meeste Nederlandse gemeenten zijn de stembussen volgende week weer geopend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de lokale overheden is het te hopen dat veel mensen gaan stemmen. Maar de opkomst is vaak lager dan bij de landelijke verkiezingen en het vertrouwen in de lokale politiek is de afgelopen jaren onder de kiezers afgenomen. ,,Als de mensen weten wat de gemeente allemaal wel niet doet, dan zou er veel meer gestemd worden”, denkt politicoloog André Krouwel.,,Van begaanbare fietspaden tot de vuilophaal en geld voor de sportclubs. Het zijn zaken die allemaal door de gemeente worden geregeld en daar is lang niet iedereen zich bewust van. Stemmen voor de gemeenteraad kan dan ook minder urgent voelen.” De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt doorgaans betrekkelijk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Zo stemde 79 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders vorig jaar bij de landelijke verkiezingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kwam 55 procent opdagen. De opkomst bij de Europese verkiezingen ligt gemiddeld nog lager, bij de verkiezingen in 2019 ging zo’n 42 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. ,,Deze verkiezingen voelen voor de mensen vaak nog verder weg”, vertelt Krouwel.

In de gemeente Putten brachten bovengemiddeld veel kiesgerechtigden een stem uit bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Het opkomstpercentage lag op 65,5 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar kwam 85,4 procent van de kiesgerechtigden opdagen. In Putten lag het opkomstpercentage van de laatste Europese verkiezingen op 85,4 procent.

V..

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie