Afbeelding
Eigen foto

SGP richting de provincie: ‘Boeren in het nauw door alle regels’

11 maart 2022 om 09:54 Overig

PUTTEN Samen met ongeveer vijftien boeren heeft de Puttense SGP de ongerustheid over de situatie van de boeren in het algemeen kenbaar gemaakt aan de SGP-fractie van de Provinciale Staten. In het bijzonder werden ook de toekomstige stikstofmaatregelen uitgebreid besproken. Statenlid Evert Mulder, woordvoerder op het stikstofdossier, was hiervoor speciaal naar Putten gekomen. De bijeenkomst werd afgelopen woensdag in de skybox van boerderij ‘De Veldhoef’ van Aalt van Kempen gehouden.

Namens de SGP gaf het Puttense raadslid Jan van den Brink, hij is al jaren de enige boer in de gemeenteraad, woorden aan het onbegrip en het onbehagen wat de leden van de Puttense fractie in gesprekken met de boeren zeer regelmatig tegenkomen. ,,Is de hele stikstofproblematiek niet begonnen, omdat de overheid de zaakjes niet op orde had”, vraagt Van den Brink zich af. ,,Dat was op 29 mei 2019 toen de Raad van State het landelijke beleid door middel van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak verwees. Al bijna drie jaar één en al onzekerheid.”

Van den Brink vervolgt: ,,En hoe zit het met de cijfers van de emissie? Van de landbouw zijn die bekend, maar van andere sectoren niet of veel minder. Momenteel is de provincie bezig met de opkoop van kalveren bedrijven. De SGP staat op het standpunt dat de grond voor de reguliere landbouw behouden moet blijven. Bovendien ziet de SGP het geld liever besteedt worden aan innovaties op het gebied van terugdringen van emissie. Geef de sector een kans, ook met het oog op de leefbaarheid van het buitengebied.”

,,En dan het verlenen van vergunningen door de provincie. Waarom duurt dat zo oneindig lang? Voor het minste of geringste moet een vergunning worden aangevraagd met alle procedures van dien.” De boeren in de zaal herkennen het en zien de regels alleen maar meer worden. Met de bijbehorende kosten die er aan verbonden zijn. Kosten die bij niemand te verhalen zijn. Boerin Joanne Termaat geeft aan: ,,Ik heb een stal met legkippen. De overheid wil natuurinclusief, extensieve kringlooplandbouw. Dat wil ik ook. Biologisch. Maar ik heb wel tien eierhandelaren gebeld of ze mijn biologische eieren willen kopen. Maar helaas wil niemand ze hebben. De markt voor biologische eieren is verzadigd. Alles wordt duurder en mensen hebben liever een goedkoop eitje. Dat is de spagaat waarin wij verkeren.”

Statenlid Mulder herkent de pijnpunten van de boeren en gaat zijn best doen, maar geeft wel aan dat hij beperkte speelruimte heeft. ,,Den Haag stelt de kaders en ik moet dealen met partijen die zich aan de linkerkant van het politieke spectrum begeven”, aldus Mulder.

RONDWEG De SGP-fractie maakte tevens van de gelegenheid gebruik om ook aandacht de vragen voor het verkeer in Putten. Raadslid Hans ten Klooster gaf Mulder mee: ,,Nu we de nieuwe woonwijk Halvinkhuizen gaan realiseren, mogen we toch wel van de provincie verwachten dat jullie meewerken aan de ontsluiting van deze nieuwe wijk. Wij denken dat het hiervoor noodzakelijk is om een rondweg aan te leggen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie