Wilma van Voorst dient morgen twee moties in tijdens de raadsvergadering.
Wilma van Voorst dient morgen twee moties in tijdens de raadsvergadering. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Raad buigt zich over moties

10 maart 2022 om 09:31 Politiek

PUTTEN Wij Putten dient donderdag 10 maart tijdens de gemeenteraadsvergadering de twee moties ‘Niet in de kou’ en ‘Met bonzend hart’ in. 

Met de motie ‘Niet in de kou’ wordt aandacht gevraagd voor een snelle uitbetaling van de energietoeslag voor de groep huishoudens met een minimum inkomen die bij de gemeente bekend is. Met de motie ‘Met bonzend hart’ hoopt Wij Putten voor elkaar te krijgen dat het bestaande beleid met betrekking tot de AED infrastructuur in tact blijft.

NIET IN DE KOU ,,Sinds afgelopen zomer zijn de energieprijzen fors gestegen. Deze situatie levert onzekerheid op. Veel Nederlanders maken zich zorgen of de prijzen blijven stijgen en of ze hun energierekening nog wel kunnen betalen. Met name voor de mensen met lage inkomens is de impact groot. Vanuit de Rijksoverheid krijgen alle gemeenten eenmalige middelen in 2022 voor de aanpak van energiearmoede. Echter, de uitwerking en uitkering hiervan laat op zich wachten en kost tijd. Tijd die voor mensen met een laag inkomen te veel is, de energierekening is immers nu al hoog. We willen deze inwoners niet in de kou laten staan en actie ondernemen om de energietoeslag spoedig uit te keren”, legt raadslid Wilma van Voorst-Ruiter uit. 

,,Omdat Rijksoverheid middelen beschikbaar heeft gesteld voor de aanpak van energiearmoede, maar de wettelijke regeling nog in behandeling is en omdat we nu al twee en halve maand wachten op een wetswijziging en richtlijnen om de toeslag te kunnen betalen, willen wij niet onnodig meer wachten. Daarom verzoeken wij het college om criteria op te stellen en direct tot uitbetaling over te gaan van de energietoeslag van 200 euro voor de groep huishoudens met een minimum inkomen die bij de gemeente bekend is.”

MET BONZEND HART ,,Enkele weken geleden werden wij opgeschrikt door het bericht dat burgerhulpverleners in Putten de herhalingscursussen om de AED-defibrillators te bedienen niet meer vergoed krijgen door de gemeente. De 32 defibrillators die in Putten op verschillende locaties in ons dorp beschikbaar zijn moeten worden bediend door vrijwilligers die hun kennis up to date moeten houden om mensenlevens te kunnen redden”, legt Van Voorst-Ruiter uit. 

,,Deze vrijwilligers doen dit geheel belangeloos en wij maken ons, gezien de ernst van de situatie, grote zorgen over de mogelijke impact die deze beslissing van de gemeente kan hebben voor de bereidheid van vrijwilligers om zelf te voorzien in scholing en wat dit betekent voor de gezondheid en welzijn van onze inwoners.” Daarom verzoekt Wij Putten het college om het bestaande beleid te continueren dan wel met een alternatief te komen waarbij de AED infrastructuur in tact blijft en de 481 burgerhulpverleners niet om financiële redenen hoeven af te haken.”

De beide moties worden morgenavond 10 maart ingediend tijdens de raadsvergadering en dan zal blijken of Wij Putten de meerderheid van de raad kan overtuigen over de noodzaak van deze verzoeken.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie