Op zaterdag 2 april zijn er extra activiteiten in en om het museum.
Op zaterdag 2 april zijn er extra activiteiten in en om het museum. BDUmedia

Museum De Tien Malen opent vrijdag 1 april

17 maart 2022 om 08:00 Activiteiten

PUTTEN Museum De Tien Malen opent op vrijdag 1 april haar deuren met een tijdelijke expositie van ‘Sculpturen van oud gereedschap’.

Op zaterdag 2 april om 13.30 uur vindt de officiële opening plaats en kunstenaar Jaap de Gijt zal dan ook aanwezig zijn. Daarnaast zijn er extra activiteiten in en om het museum, zo zijn ook klompenmaker Marius van Nieuwenhuizen, Spinster Van der Horst en Leen Kool die houtbewerking doet met oud gereedschap, aanwezig. Gerrit van Emous zal de opening verrichten.

TIJDELIJKE EXPOSITIE Jaap de Gijt (autodidact) houdt zich al jaren bezig met het maken van allerhande sculpturen. Onafhankelijk van het materiaal laat hij zich leiden door de basisvorm die het heeft. Door toevoegingen of verwijdering van delen ontstaat dan uiteindelijk het gewenste resultaat. Uit het materiaal halen wat er eigenlijk al in zit is steeds zijn grootste uitdaging. Maar ook metalen worden veelvuldig gebruikt of een combinatie van verschillende materialen. Daarnaast fungeren oud gereedschap en gebruiksvoorwerpen geregeld als inspiratiebron, hetgeen mag blijken uit de tijdelijke expositie in het Museum De Tien Malen. Hierbij is ook zijn voorliefde voor vogels duidelijk waarneembaar. Verder worden tijdens de expositie, door middel van beeld en geluid, meer werken van hem vertoond en ook materiaal uit de omgeving van Putten.

VAN STEENTIJD TOT DE JAREN VIJFTIG Het museum huisvest een grote collectie archeologische vondsten uit de oertijd zoals vuurstenen klingen, mesjes, schrappers en stenen bijlen. De geschiedenis van het dorp komt hier tot leven met landkaarten, foto’s, tekeningen en op schaal gemaakte kijkkasten van bijvoorbeeld een boerderij en grafheuvel. Een grote verzameling ambachtelijke en agrarische gereedschappen en werktuigen maken het plaatje compleet. Hoe leefde de Putter, in een tijd zonder stromend water en elektriciteit? Beleef het huishoudelijke werk in de ‘goot’ (keuken), het wonen op de heerd (huiskamer) en het repareren in de boerenwerkplaats. En leer daarbij ook alles over brinken, woeste gronden, maalschappen en nog veel meer.

Het museum is elke week van woensdag tot en met zaterdag geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.detienmalen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie