Artjom wilde graag met burgemeester Lambooij op de foto. Lambooij deed hem de ambtsketting om en de jongen stond stralend op de foto.
Artjom wilde graag met burgemeester Lambooij op de foto. Lambooij deed hem de ambtsketting om en de jongen stond stralend op de foto. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Putten toont solidariteit met Oekraïne

14 maart 2022 om 12:25 Overig

PUTTEN De gemeente Putten hield afgelopen zaterdag een moment van solidariteit met de inwoners van de Oekraïne. Burgemeester Lambooij maakt daar bekend dat de gemeente Putten heeft besloten om een bedrag van één euro per inwoner, dat is ruim 24.000 euro, te doneren aan het noodfonds zoals dat door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is ingesteld om de getroffen gemeenten in Oekraïne te ondersteunen.

Belangstellenden werden ontvangen in de hal van het gemeentehuis. Burgemeester Lambooij sprak de aanwezigen toe: ,,Vandaag staan we met elkaar stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne en zijn we solidair met de inwoners van Oekraïne. Op donderdag 24 februari is op brute wijze inbreuk gemaakt op hun vrijheid. De gevechten, op amper 2000 kilometer van Putten, duren inmiddels ruim twee weken en leiden tot verdriet en angst. Het dagelijks leven van veel inwoners van Oekraïne wordt bepaald door raketaanvallen, onzekerheid, doden en gewonden. De vrijheid van Oekraïne wordt aangevallen. De vrijheid van Europa wordt aangevallen. En de vraag is wanneer dit ophoudt.”

OMKIJKEN NAAR ELKAAR Lambooij vervolgt: ,,De afgelopen weken hebben zich vele tientallen inwoners bij ons gemeld die vluchtelingen uit Oekraïne een onderdak willen bieden of anderszins hun steun willen betuigen en willen meehelpen. Een aantal van hen is hier ook aanwezig. Ik zeg hiervoor dank, net als aan onze maatschappelijke organisaties en kerken, die direct paraat waren en zijn. Er werden plannen gemaakt. Er werd naar ruimte gekeken en gekeken naar financiële mogelijkheden om ondersteuning te bieden. Dit alles gebeurd als vanzelfsprekend en onvoorwaardelijk. Putten is een warme gemeente, zo blijkt dezer dagen maar weer eens. Een gemeente waar mensen naar elkaar omkijken. Ook als die van ver komen. Als gemeente gaan wij proberen de hulp in goed banen te leiden.”

Tegen de mensen uit Oekraïne zei Lambooij: ,,Welkom in Putten. Ik zeg dat met gemengde gevoelens, want liever was u niet hier. U bent het liefste in Oekraïne , bij uw familie en uw dierbaren. Door de oorlog ben u nu in Putten en u zal hier de komende weken, of misschien wel langer, verblijven. Wij zullen er alles aan doen om u een veilige haven te bieden. We begrijpen dat uw gedachten in Oekraïne zijn, omdat u bezorgd bent en u afvraagt wat de toekomst zal bieden. Die zorgen kunnen we niet wegnemen en we kunnen uw vragen niet beantwoorden. Maar we zijn er voor u en we doen ons best om u te helpen.”

SOLIDAIR MET OEKRAINE Na zijn toespraak vroeg Lambooij aan de aanwezigen om met hem mee naar buiten te gaan om de Oekraïense vlag te hijsen. ,,Dit als uiting van medeleven, van hoop en solidariteit.” De vlag werd gehesen door de Oekraïense Artjom en zijn moeder Dasha en de uit Putten afkomstige Luc. Spontaan begonnen de Oekraïners hun volkslied te zingen en toen de vlag in top was gehesen begonnen ze te applaudisseren. Na een moment van stilte gingen de aanwezigen weer naar binnen en sprak de burgemeester hen nogmaals toe. ,,Graag wil ik nog wat praktische zaken met u delen. Een groot aantal inwoners van Putten heeft zich de afgelopen dagen bij ons gemeld voor de huisvesting van vluchtelingen. Dat waardeer ik zeer en daar gaan we ook zeker gebruik van maken. Daarbij zetten we als gemeente vooral in op huisvesting van mensen in bestaande gebouwen, die voor bewoning geschikt zijn of op relatief eenvoudige wijze geschikt te maken zijn. Omdat er ook andersoortige initiatieven bij ons binnen komen kan dit tot teleurstellingen leiden. Dat besef ik mij terdege. Ons besluit is echter ingegeven door het feit dat wij verwachten dat er opvang over een lange, wellicht meerjarige, periode nodig is. Naast huisvesting zijn ook andere vormen van hulp nodig. Wij gaan u daar binnenkort in samenspraak met Welzijn Putten nader over informeren. En verder zullen wij u de komende tijd nauwgezet op de hoogte houden van alle relevante ontwikkelingen rond de opvang van de vluchtelingen.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie