HaltetaxiRRReis maakt gebruik van personenauto’s en 8-persoons bussen.
HaltetaxiRRReis maakt gebruik van personenauto’s en 8-persoons bussen. GOEDELE MONNENS

Nieuw in Gelderland: haltetaxiRRReis

31 maart 2022 om 10:19 Verkeer en vervoer

PUTTEN Provincie Gelderland introduceert op 3 april 2022 haltetaxiRRReis: een flexibele vervoersservice op bestelling die zonder vaste route van halte naar halte rijdt. Deze halte-tot-halte deeltaxi is vooral bedoeld als voor- en natransport van het reguliere openbaar vervoer, net zoals lopen of fietsen en soms de auto.

Bovendien rijdt de haltetaxi naar treinstations binnen een straal van vijftien kilometer op het moment dat de buurtbus of ‘reguliere bus’ niet meer rijdt. Iedereen die zelfstandig kan en wil reizen met het OV, mag reizen met de haltetaxi, dus ook rolstoelgebruikers. HaltetaxiRRReis maakt gebruik van personenauto’s en 8-persoons bussen. Voor mensen met een beperking zijn rolstoelbussen beschikbaar. Alle voertuigen zijn duurzaam (bio-diesel) of elektrisch aangedreven.

Jan van der Meer, gedeputeerde openbaar vervoer in Gelderland: ,,De deeltaxidienst verbindt mensen in Gelderland met het OV en zorgt voor een goede bereikbaarheid van steden, wijken en het landelijke gebied. Gelderland krijgt met haltetaxiRRReis een belangrijke flexibele schakel voor reizen met het vervoerssysteem. Dat is ook belangrijk voor de betaalbaarheid van het openbaar vervoer op langere termijn.”

Qarin coördineert de reizen van de haltetaxi. De provincie stelt dat zij er vertrouwen in heeft met Qarin, een Nederlands bedrijf in mobiliteitsoplossingen voor OV een goede en professionele partner te hebben gevonden. Paul Pietersen licht toe: ,,Het is onze visie om te komen tot een geïntegreerd systeem waarbij alle mobiliteitsaanbieders samenwerken, om zo de reis van deur tot deur voor de klant zo gemakkelijk mogelijk te maken. We begeleiden vanuit het nieuwe coördinatiecentrum alle OV-aansluitingen. Of het hierbij gaat om taxi, Wmo-vervoer of deelmobiliteit of waar Maas ophoudt.” (Het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps). Het contract heeft een waarde van 2 miljoen euro per jaar.

Met deze deeltaxi reizen belangstellenden straks in Gelderland vanaf elke bushalte naar een andere bushalte, trein-of busstation, of naar een andere halte op tijdstippen dat de (buurt)bus niet meer rijdt. Men mag met de haltetaxi als de reisafstand tussen de 2 en 15 kilometer is. En als de reistijd 20 minuten korter is dan de bus of trein. Belangstellenden kunnen instappen en uitstappen bij een gewone bushalte of bij de ruim zeventig speciale haltetaxi haltes. Die zijn op plekken waar geen lijnbus rijdt. De haltetaxi neemt ook andere passagiers mee. Maar de haltetaxi rijdt niet langer dan 15 minuten extra om andere reizigers op te halen of af te zetten.

De haltetaxi rijdt dus niet volgens een dienstregeling, maar kan eenvoudig besteld worden via de website RRReis.nl/haltetaxi, de reisplannerapp 9292 of via de klantenservice op 085 – 004 66 99.

VERVANGING OV-VANGNET Met de introductie van haltetaxiRRReis verandert het aanvullend openbaar vervoer, ook wel het huidige OV-vangnet genoemd. Dit is vervoer van deur-tot-deur zonder dat hier een gemeentelijke indicatie voor nodig is. Voor mensen met een indicatie voor sociaal recreatief Wmo-vervoer verandert er op 3 april niets. Zij kunnen gewoon blijven reizen zoals ze gewend waren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie