Molenaars en leerling-molenaars van Molen 't Hert.
Molenaars en leerling-molenaars van Molen 't Hert. Ela Geitenbeek

Alle molens in Nederland draaien: Molen ‘t Hert Putten doet mee

6 april 2022 om 10:00 Activiteiten

PUTTEN in het kader van het Jaar van de Molenaar willen de molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars op zaterdag 9 april tussen 11.00 uur en 12.00 uur een recordpoging doen om alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.

Als onderdeel van de viering van dit speciale jaar wordt nu een recordpoging gedaan door alle molenaars in alle elf molenprovincies in Nederland tegelijk te laten draaien. Het heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien.  

Het Gilde van Vrijwillige Molenaar viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en de ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. 

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed. 

Iedereen is zaterdag welkom op de draaiende molen waar molenaars en leerling-molenaars van ‘t Hert de bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie