De laatste werkzaamheden voor de feestelijke bijeenkomt ter ere van de schoorsteen worden afgerond.
De laatste werkzaamheden voor de feestelijke bijeenkomt ter ere van de schoorsteen worden afgerond. Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Putter Stoomgemaal gerestaureerd en weer actief

13 april 2022 om 15:28 Achtergrond

PUTTEN Het Putter Stoomgemaal heeft nu weer een volledig gerestaureerde schoorsteen van 21,5 meter hoog en dat werd vanmiddag (woensdag 13 april) gevierd door een feestelijke bijeenkomst met sponsors, vrijwilligers en vrienden van het Putter Stoomgemaal.

,,Dankzij het goede idee van Rob Bosman, een van onze vrijwilligers, en een aantal enthousiaste sponsoren konden er in 2021 de nodige restauratiewerkzaamheden aan de schoorsteen uitgevoerd worden”, legt eigenaar Willem van de Klok uit.

Iedere woensdagmorgen, van maart tot november, zijn vrijwilligers bij het Stoomgemaal aanwezig om het onderhoud aan de machine te plegen. ,,In november gaan we in winterslaap. Ieder jaar voordat we de deuren weer openen gaan we een aantal keren proefdraaien. Hiermee kunnen we lekkage en andere problemen opsporen. Tijdens het proefdraaien maken we gebruik van hout in plaats van kolen. De afgelopen winter hebben we gebruikt om de schoorsteen te laten restaureren.”

BLIKSEMAFLEIDER Rob Bosman had als grote wens om de schoorsteen weer in originele staat te brengen. ,,Enkele jaren geleden is de bliksem in de kop geslagen en sindsdien was het een wens om de kop van de schoorsteen er weer op te laten metselen. Nu hebben we ook meteen twee bliksemafleiders laten plaatsen. De bliksemafleiders kwamen ook regelmatig terug in de rapporten van de monumentenwacht. Dus we zijn blij dat dit ook eindelijk geregeld is. Inmiddels is de schoorsteen nu anderhalve meter hoger, de klimijzers zijn vervangen en er zijn ongeveer honderd stenen vervangen in verband met scheurvorming. Ook is de schoorsteen opnieuw gevoegd. De bliksemafleiders hebben we nog niet uit kunnen proberen”, geeft Bosman met een knipoog aan. ,,Harm Meijer Schoorsteen- en ovenbouw is het enige bedrijf in Nederland dat dit nog doet en zij hebben de renovatie uitgevoerd. Dit bedrijf gaat over enige tijd ook de renovatie van het stoomgemaal in Nijkerk uitvoeren.”

Willem van de Klok vertelt: ,,Heel veel is inmiddels gerestaureerd. De schoorsteen stond ook hoog op ons verlanglijstje. Maar we zijn eerst twee jaar bezig geweest om het geld bij elkaar te krijgen en nu zijn we erg blij dat het allemaal gelukt is.”

Op 15 januari 2000 besloten enkele vrijwilligers hun schouders onder de renovatie van het Putter Stoomgemaal te zetten. ,,We hebben er zes jaar overgedaan om alles weer draaiend te krijgen”, vertelt Jan Budding. Rob Bosman vult aan: ,,Op 16 juni 2006 draaiden we voor het eerst voor publiek.” Jan geeft aan: ,,Toen we het eenmaal aan de praat hadden moesten we allemaal wel even wat wegslikken hoor.”

De samenstelling van de vrijwilligers wisselt wel af en toe. ,,We hebben er nu vier jonge mannen bij en daar zijn we heel blij mee. Van de oude garde zijn er vijf ex-scheepsmachinisten bij het stoomgemaal betrokken. Dat is ontzettend fijn want daardoor hebben zij veel ervaring met stoommachines en de werking ervan. Die ervaring komt goed van pas”, vertelt Rob. ,,Alle vrijwilligers hebben wel een technische achtergrond. We zijn overigens allemaal inzetbaar als machinist en stoker. Daar wordt geen onderscheid in gemaakt.”

De technische vrijwilligers overleggen met elkaar en samen wordt er gekeken wat er nog verbeterd kan worden. Ondertussen pakt een andere vrijwilliger de witkwast om even iets bij te werken. Zo wordt het Putter Stoomgemaal weer helemaal in gereedheid gebracht voor het nieuwe draaiseizoen.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie