Deze week staat de H. van Boeijenstraat centraal.
Deze week staat de H. van Boeijenstraat centraal. Sarah Westphal
Een Straatje Om

H. van Boeijenstraat: ,,Geen krachtig bestuurder, maar onmisbaar”

22 april 2022 om 08:00 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. Van de Koesteeg tot de Da Costastraat: elke straatnaam in ons dorp vertelt een historisch verhaal. In Een Straatje Om... vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. Deze week staat de H. van Boeijenstraat centraal.

Hij was vriendelijk, bescheiden én doof: Hendrik van Boeijen. En juist dat maakte zijn werkstijl authentiek. Van Boeijen was tussen 1937 en 1945 een bewindsman van de Christelijk Historische Unie (CHU) in de Tweede Kamer. In die tijd heeft hij verschillende ministersfuncties bekleed, zoals Binnenlandse Zaken, Algemene Zaken en Defensie/Oorlog.

Van Boeijen wordt op 23 mei 1889 geboren in Putten, als zoon van een protestantse schoenmaker in ons dorp. In zijn kinder- en puberjaren ontwikkelt hij zich tot een bescheiden en vredelievende jongeman. Op zijn dertigste besluit hij de politiek in te gaan. In de gemeenteraad in Voorburg mag hij plaats nemen namens de CHU.

Ongeveer twintig jaar later wordt Van Boeijen, vrij onverwachts, verkozen tot minister van Binnenlandse Zaken. Hij staat daar niet bekend als een “krachtig bestuurder”, zo is te lezen op de website van het parlement. Maar toch lopen mensen met hem weg en blijft hij acht jaar lang op dat ministerie zitten. Toch weerhoudt het hem er niet van om andere uitdagingen aan te pakken. In diezelfde tijd vervult hij respectievelijk de functies van minister van Algemene Zaken en van minister van Defensie/Oorlog. 

Veel verstand van militaire organisatie heeft hij echter niet. De website van het parlement schrijft zelfs dat hij in die tijd niet weet wat er met de ‘officier van piket’ bedoeld wordt. Hij denkt aan een officier wiens achternaam Van Piket is, terwijl het eigenlijk naar een officier van alle wachtposten verwijst. 

Ondanks zijn beperkte kennis over oorlogszaken laat Van Boeijen een goede indruk achter. Tijdens de oorlogstijd is hij onmisbaar voor de Nederlandse regering. Hoewel ook zijn gezondheid niet altijd meezit, werkt hij hard en blijft hij gemotiveerd. En dat op meerdere vlakken: hij is hartstochtelijk in de politiek, maar ook gepassioneerd over de zwakzinnigenzorg. 

Dit laatste uit zich vooral in zijn toezegging als minister van Binnenlandse Zaken voor de bouw van een inrichting voor geestelijk zieke en hulpbehoevende kinderen. Omdat Van Boeijen al jaren lid is van het bestuur van de Nederlandse Hervormde Stichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken, gaat deze kwestie hem extra aan het hart. 

Er wordt een stuk grond gekocht in Assen en geld ingezameld, maar door onder andere de Tweede Wereldoorlog wordt de bouw vertraagd. In 1952 wordt dan toch de eerste steen gelegd. Zo’n drie jaar later worden de eerste patiënten ontvangen. 

Op dat moment is Van Boeijen al overleden, maar door zijn grote bijdrage aan de komst, draagt de inrichting nog steeds zijn naam en wordt hij herdacht met een gedenksteen op het terrein in Assen. Inmiddels is Vanboeijen uitgegroeid tot een belangrijke pion in de zwakzinnigenzorg in Nederland en werkzaam vanuit zo’n honderddertig locaties.

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie