De drie winnaars uit de gemeente Putten en Sigrid van der Schaar van Veluwe Duurzaam.
De drie winnaars uit de gemeente Putten en Sigrid van der Schaar van Veluwe Duurzaam. Veluwe Duurzaam

De prijswinnaars van de kleurwedstrijd zijn bekend

29 april 2022 om 16:13 Overig

PUTTEN Drie kinderen uit de gemeente Putten ontvingen deze maand een prijs voor hun mooi ingekleurde kleurplaten. Veluwe Duurzaam overhandigde de prijzen aan de trotse winnaars. De kleurwedstrijd is een initiatief van de zeven Noord-Veluwse gemeenten en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. In totaal hebben 252 kinderen hun kleurplaat opgestuurd. 

Op de kleurplaat is een duurzame tuin en een deel van een duurzame woning te zien. Daaromheen staan woorden die nog op de juiste plek gezet moeten worden. Kinderen konden, eventueel samen met hun ouders/verzorgers, op zoek naar deze verschillende afgebeelde maatregelen. Zo konden ze al kleurend iets leren over de thema’s ‘klimaat en water’ en ‘energie’. Kinderen zagen bijvoorbeeld hoe een regenwaterschutting eruitzag. 

EIGEN KEUZES Sigrid van der Schaar, projectleider en jurylid van de kleurwedstrijd, denkt dat het goed is om kinderen op jonge leeftijd al in aanraking te brengen met duurzaamheid. ,,Je wordt gevormd door je omgeving. Hoe groener en duurzamer die is, hoe normaler kinderen het vinden. Dat nemen ze later ook mee in hun eigen keuzes.”

Een jurypanel (bestaande uit de gemeenten en Veluwe Duurzaam) beoordeelde de kleurplaten. Van der Schaar: ,,De winnende kleurplaten zijn kleurrijk, natuurgetrouw én hebben zelfs 3D-effecten. Het viel ons als jury op dat bijna iedereen alle duurzame maatregelen in de tekening had gevonden. Hier zijn ze dus enthousiast mee aan de slag gegaan, met of zonder hulp van een ouder/begeleider.”

Onder elke leeftijdscategorie en in elke regiogemeente (Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem) worden er prijzen uitgereikt. De winnaars krijgen vrijkaarten voor een leuk uitje in de regio: een in- en outdoor speeltuin, klimbos of pannenkoekenhuis. Daarnaast ontvangt élke deelnemer een leuk duurzaam presentje: een huisje op zonne-energie. Deze is te gebruiken als nachtlampje en heeft geen stroom nodig. 

OVER VELUWE DUURZAAM Veluwe Duurzaam is het onafhankelijke duurzaamheidsloket van de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen hier terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing en het verduurzamen van hun woning, gebouw of tuin.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie