Wie helpt Team Bikers Beating Cancer om de 50.000 euro in te zamelen, zodat er nog meer onderzoek kan worden gedaan naar kanker.
Wie helpt Team Bikers Beating Cancer om de 50.000 euro in te zamelen, zodat er nog meer onderzoek kan worden gedaan naar kanker. Eigen foto

Mokerslag leidt tot fondsenwerving voor kankerstichting

5 mei 2022 om 10:22 Overig

PUTTEN Team Bikers Beating Cancer reist begin juni af naar de Alpe d’Huez om deze berg op de fiets te bedwingen en zo geld te genereren voor onderzoek naar kanker. De meeste teamleden komen uit Putten en zij voeren diverse acties om het streefbedrag van 50.000 euro bij elkaar te verzamelen.

Het team zet zich hiervoor in, omdat zij geloven dat zij samen kunnen werken aan een wereld waarin mensen niet meer doodgaan aan kanker. Koos Gondelach en Heidi van de Pol zijn de initiatiefnemers van het team. 

,,Mijn man Koos was herstellende van Leukemie en Heidi zat in een borstkankertraject. Heidi en Koos wilden zo graag iets terug doen en toen ontstond het idee van de Alpe d’Huzes”, legt teamlid Karin Claesens uit. ,,Binnen een week hadden ze een team bij elkaar. Een aantal leden van ons team hebben zelf kanker gehad en ook een aantal hebben de ziekte van dichtbij meegemaakt. Er zijn ook leden die zelfs mensen verloren hebben aan kanker. Laat ik het zo zeggen we hebben allemaal een rugzakje. Toen besloten we ons in te zetten voor de Alpe d’Huzes en geld in te zamelen voor onderzoek. Koos heeft een lange weg moeten afleggen om te komen waar hij nu is. Inmiddels is Koos gelukkig genezen van kanker.”

Puttenaren Lies en Ko van Schaik zijn al minstens zes keer naar Alpe d’Huzes geweest. ,,Dat is zo’n bijzondere dag waarin iedereen zich inzet voor dat ene doel. De sfeer is heel bijzonder en als ik daar rondloop zou ik willen dat iedereen zo was. Dan zag de wereld er een stuk mooier uit. Mijn man Ko is genezen van kanker en hij heeft zelf de berg ook drie keer op een dag bedwongen. Ik heb twee keer meegelopen. Nu zijn we meestal aanwezig als vrijwilligers en we gaan nu ook mee om team BBC te begeleiden als dat nodig is.”

Karin Claessens vertelt: ,,Een dagje sauna in 2019 kreeg een rare wending toen Koos bij het naar huis gaan wel vijf gemiste oproepen had van het ziekenhuis. Hij had zijn bloed laten controleren toen er bij een routinecontrole tekenen van bloedarmoede waren gezien. Het ziekenhuis was op dat moment al niet meer bereikbaar, dus na een onrustige nacht de volgende ochtend gebeld. De mokerslag kwam binnen: Leukemie. Hij moest zich met spoed melden. Wij gingen met een tasje met tandenborstel en een setje ondergoed naar het ziekenhuis, want we verwachtten wel dat hij een nacht moest blijven. Dat hij bijna vier maanden in het ziekenhuis zou verblijven, dat hadden we niet zien aankomen. En de kinderen vertellen dat er dertig procent kans was dat hun papa weer thuis zou komen, dat hakt er wel even in. In die vier maanden hebben we een aantal mensen ontmoet die er nu niet meer zijn. Dat is confronterend als je daar zelf een geliefde hebt liggen met dezelfde zware ziekte. Maar alle geluk van de wereld was aan onze kant. Hoewel Koos door een heel diep dal is gegaan, bijna niet meer kon lopen, niet meer kon eten en alleen nog maar kon slapen, sloeg de behandeling aan. In de vierde maand kreeg mijn man zijn nieuwe stamcellen en zijn nieuwe kans op leven. Zonder de donor uit de databank had Koos het niet gered, maar nog belangrijker was de behandeling met diverse chemokuren. En alle medicijnen om de bijwerkingen te onderdrukken. Tien jaar geleden was de kans om Leukemie te overleven de helft kleiner. Al het onderzoek van de laatste jaren heeft geresulteerd in meer mensen die genezen kunnen worden. Wij hebben het belang gezien en ervaren van al het onderzoek. Wat zou het mooi zijn als niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig, nog veel meer…..”

Karin vervolgt: ,,In augustus vorig jaar ontstond het plan om de Alpe d’Huez te fietsen en begin november wisten we dat we mee konden doen. Sindsdien hebben we diverse acties gehouden. Hert Bier wilde ons sponsoren en Wexxs Wijnen ook. Door deze bedrijven hebben we al veel geld binnen gehaald. Daarnaast hielden we een rookworsten- en een zalmactie, verkochten t shirts en organiseerden diverse wandelingen. Komend weekend staat er een buurtfeest op het programma. Ook houden we binnenkort nog een 80ties party voor genodigden in Café ’t Achterstraatje. Tussen de acties door moet er ook worden getraind.” Karin fietst niet vaak en had nog nooit een berg beklommen. Zij is samen met een ploeggenoot een cursus gaan doen. ,,We krijgen les op de Posbank, de Wageningse berg en later ook nog in de Ardennen. We hebben mensen in ons team die elke week honderd kilometer fietsen. Maar ik ben meer van het maximaal binnenhalen van geld. We doen alles voor de kankerstichting. Ons team gaat er echt helemaal voor. We hebben ons doel bereikt als we de berg een keer hebben beklommen.” Ook de kinderen van Karin en Koos gaan mee als vrijwilliger. ,,Wij willen als gezin deze zware periode afsluiten en dat doen we met deze actie.”

HELP MEE Op donderdag 2 juni gaat het team dan eindelijk fietsen. Ook team Bikers Beating Cancer sponsoren? Bezoek de website www.opgevenisgeenoptie.nl en zoek op de naam van het team.

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie