Deze week staat de Trientje Timmerstraat centraal in Een Straatje Om....
Deze week staat de Trientje Timmerstraat centraal in Een Straatje Om.... Sarah Westphal
Een Straatje Om...

Verzetsheldin Trientje: ,,’t Bin ok minsen’’

12 mei 2022 om 16:16 Overig

PUTTEN Overal op straat is een stukje geschiedenis te vinden. Van de Van Goltsteinstraat tot de Acacialaan: elke straatnaam in ons dorp vertelt een historisch verhaal. In Straatje Om vraagt de redactie naar de onbekende weg en probeert ze de oorsprong van Puttense straatnamen te achterhalen. Deze week praten we u bij over de Trientje Timmerstraat.

Deze straat kent pas een geschiedenis van zo’n vier jaar, maar de vrouw naar wie straat vernoemd is, is al decennialang een begrip in ons dorp Putten. Trijntje, vaak Trientje genoemd, Timmer-Doppenberg speelde met haar man Hendrik Timmer een grote rol in het verzetsleven in Putten.

Vóór de Tweede Wereldoorlog stond ze al bekend om haar Veluwse klederdracht, maar tijdens de oorlog kwam daar een heldenrol bij. In die oorlogstijd woonde Timmer samen met haar man op de boerderij Veldhoef, in het afgelegen buurtschap Gerven. Juist doordat de plek zo afgelegen lag, was het de perfecte plek voor vestiging van verzetsgroepen en vluchtelingen. Meerdere groepen zochten daar onderdak bij Trientje en Hendrik.

Onder andere de verzetsgroep van Herman Gelderman uit Apeldoorn en vluchtelingen uit Arnhem tijdens de Slag om Arnhem werden door het echtpaar met open armen ontvangen. Soms hadden ze zelfs dertig man te gast op de boerderij. Op de website van het Verhaal van Putten wordt zowaar geschreven dat bij gebrek aan eetborden soms klompen werden gebruikt om van te eten.

Ook was de boerderij Veldhoef de ideale plek voor droppings van de RAF en de Special Air Service, beiden afkomstig uit Engeland. Eén keer ging het bij zo’n dropping flink mis. Dit was in dezelfde nacht als de aanslag op een auto van de Wehrmacht, de daad van het verzet wat uiteindelijk tot de Puttense razzia leidde.

Die nacht stond er dus ook een dropping van wapens gepland, maar waarschijnlijk schrok de piloot ergens van, zo schrijft Gerrit Middelbeek voor Verhaal van Putten. Totaal op de verkeerde plek liet de piloot de lading vallen: één container ging daarbij dwars door het dak van de boerderij Veldhoef. Trientje, haar gezin en hun gasten moesten snel handelen: alle wapens lagen verspreid door het pand en moesten, voordat iemand het doorhad, vlug weggebracht worden.

Uiteindelijk liep deze actie met een sisser af. Net als een tweede razzia die in april 1945 had moeten plaatsvinden, precies in het buurtschap waar Trientje en haar gezin woonden. De Duitsers kwamen erachter dat veel verzetslieden vanuit daar opereerden. Deze tweede Puttense razzia is er gelukkig nooit gekomen. De Canadese bevrijders kwamen hiervoor net op tijd: Trientje en haar gezin hebben de oorlog overleefd.

Ook na de oorlog was Trientje Timmer nog jaren te vinden op de boerderij Veldhoef. En met haar lange zwarte kleren bleef ze een waar begrip in Putten. Tot in 1993. Toen overleed ze op een leeftijd van 103 jaar. Zo’n zes jaar daarvoor sprak ze met het Puttens Nieuwsblad. Ze werd gevraagd waarom ze het leven van haar en haar geliefden op het spel zette in de Tweede Wereldoorlog, door het verzet te helpen. Trientje antwoordde: ,,Ik zei altijd tegen Hendrik: ,,’t Bin ok minsen’’.”

Sarah Westphal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie