Afbeelding
Eigen foto
Column Fabrieksterrein

Te veel gevraagd

12 mei 2022 om 16:18 Overig

Tijdens mijn studie volgde ik het vak ‘Zakelijke communicatie’. Als onderdeel daarvan moest je een presentatie houden over de resultaten van een bestaand onderzoek. Een aantal klasgenoten waren aangewezen die bij de presentatie vragen mochten, of beter gezegd, moesten stellen. Er was een rooster gemaakt wie wanneer moest presenteren en wie als vragenstellers aanwezig moesten zijn. Er was geen algehele aanwezigheidsplicht bij de colleges, dus waarschijnlijk was dat rooster vooral om te voorkomen dat je alleen voor de docent aan het presenteren was.

Er werd geleerd dat je interactie moest inbouwen in je presentatie. Dus dat probeerde je braaf want je werd erop beoordeeld. Interactie met een klas die er alleen maar zit vanwege de aanwezigheidsplicht van een rooster valt niet mee. Natuurlijk werden er tussendoor geen vragen gesteld of antwoorden gegeven op (achteraf gezien) retorische vragen. Aan het einde werden er wat verplichte vragen gesteld en dito beantwoord. Wat wij tijdens al die presentaties vooral leerden was dat geforceerde interactiviteit al snel iets heel ongemakkelijks in zich heeft voor de presentator en de toehoorders.

Ook bij informatiebijeenkomsten, gemeenteavonden en ledenvergaderingen enzovoorts komt deze ongemakkelijke situatie vaak voor. Je bent bewust naar deze activiteit gekomen, dus laten we aannemen dat je een interessant verhaal aangehoord hebt. Daarna is meestal een pauze ingepland. De koffiekopjes staan al bijna ingeschonken klaar en dan komt de onvermijdelijke vraag of er iemand nog vragen heeft. Ik hoop meestal van niet. Natuurlijk zitten er relevante vragen tussen. Helaas zijn er ook vaak vragen over individuele situaties waar op dat moment niemand iets mee kan. Of over algemeenheden waar een eeuwige discussie uitrolt tussen de gesprekleider en een paar toehoorders. Dan kijk ik altijd graag om me heen naar de rest van de aanwezigen. Die laten aan alle kanten merken dat ze die koffiepauze en de rest van het intussen alweer in tijd uitlopende programma interessanter vinden dan de interactiviteit van een select groepje aanwezigen. Waarschijnlijk denkt de meerderheid dus hetzelfde als ik: laat de vragen en discussies van die kleine groep maar plaatsvinden in een hoekje tijdens de pauze.

Een goede presentator/voorzitter/gespreksleider heeft niet alleen aandacht voor een kleine groep vragenstellers. Het is toch niet te veel gevraagd dat er ook rekening gehouden wordt met de grotere groep aanwezigen die die interactiviteit op een gegeven moment vooral zonde van de tijd vindt?

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie